Gasztro
Fiala Borcsa a gombócszelídítő
  • 2020. október 12.

Pár éve figyeltem fel rá. Pontosabban, nem tudtam, NEM felfigyelni rá. Mosolygós, hangos, sokat beszél és gyorsan, csak bírjam követni. És mégis, összességében személyisége és az egész habitusa, rendkívül szerethetővé teszi. Már akkoriban megfogott és azóta is magánál tart az írásaival, a könyveivel és főzős videóival. Az Élet sava Borcsa című sorozatát nem lehet kihagyni annak, aki szeret jókat enni. Sugárzik belőle az élet és az étel, szeretete. Kérésemre, örömmel mesélt kedvencéről, a barackos gombócról.

Ez volt a nagymamám egyik specialitása, bár ő nem megúszósan túrós, hanem többnyire a kissé melósabb krumplis tésztából csinálta. Nyaranta vadászkutyaként járta a környékbeli piacot, és ha talált kicsi, édes sárgabarackot, már durrantotta is be a partirakétákat. Még a köztünk lévő távolság sem lehetett számára akadály. Többször előfordult, hogy míg mi, négyen unokák a Káli medencében nyaraltunk anyukámmal, ő leküldetett apukámmal egy nagy vájdling barackos gombócot, kis kockás terítőbe csomagolva.

És a legdurvább, hogy mikor megérkezett a gombóc, amibe ha beleszúrtad a villádat, úgy csordult ki az aranysárga, fahéj illatú lé, hogy az embernek könnyek gyűltek a szemébe, szóval ez a Budapestről küldött gombóc még meleg volt, amikor a balatoni kertben a tányérunkra szedtük.

Ez a recept a nagymamámtól van, aki úgy adta tovább, hogy fel kellett írnom ezt is: “Ádi-féle osztrák recept, szilvával is jó!”

Barackos gombóc

Hozzávalók (2 adag):

50 dkg tehéntúró
2 tojás
24 dkg liszt
10 dkg vaj

őrőlt fahéj
barnacukor
50 dkg sárgabarack

Elkészítés:

Fél kiló túrót összegyúrok két tojással, 24 deka liszttel, egy marék darával, 10 dkg puha vajjal, és egy csipet sóval, majd fél órát pihentetem. Közben kimagozok bő fél kiló sárgabarackot (érdemesebb picikéket venni, ha van, akkor nem lesz olyan durung, ágyúgolyó méretű a végeredmény, bár én azt sem bánom), a belsejükbe fahéjjal elkevert barnacukrot kanalazok a mag helyére.

A tésztát nem nyújtom ki, csak kimarkolok belőle egy nagyobbacska darabot, a tenyeremben ellapogatom, majd beleteszem a barackot. A tésztaszéleket ráhajtogatom, a felesleget lecsippentem és felhasználom a következőhöz.

Amikor felforrt a víz, belepotyogtatom a gombócokat óvatosan, félidőben kicsit kavargatok rajtuk, mert hajlamosak letapadni, majd amikor feljöttek a felszínre, még 1-2 percig főzöm. Utána szűrőkanállal vajon pirított prézlibe hempergetem.


Olvass bele a magazinunkba is: