Készítsünk lecsót extra szűz olívaolajjal, sok hagymával, cukkinivel és friss bazsalikomlevelekkel! Hogy ne maradjon füstíz nélkül, kockázzunk bele füstölt tofut is. Én a tejfölös változatra esküszöm. A mi családunkban édesapám készíti a legfinomabb lecsót, sok hagymát pirít alá, majd paprika és paradicsom kerül bele.
Pár perc rotyogtatás után, amikor a paprika megpuhul, kerül bele egy pohárnyi finom tejföl. Ettől a szaftja krémes és lágy lesz. Amikor sok cukkini terem a kertjében, belekarikáz pár darab zsenge cukkinit is. Ilyenkor nyár végén, amikor még javában terem a paprika, és a téli paradicsom befőzésnek is vége van, szinte naponta lehet készíteni ezt az egyszerű, és mégis finom egytálételt. Friss és ropogós kenyérrel, mélytányérból tunkolva enni a legjobb.
Ahány ház, annyiféle lecsó létezik
Gyakran vitába kerülök, amikor megkérdezik mi az igazi lecsó receptje. Természetesen a saját recept szerint elkészített változatra esküszöm, épp úgy, mint mindenki más a sajátjára esküszik. Van, aki kolbásszal teszi értékesebbé, van, aki nokedlit ad hozzá. Rizses változata is készül, de a tojással is nagyon finom. Virslis, húsos szalonnás, tarhonyás, zöldbabos, tofus, krumplis, káposztás, tökös, gombás, és még sorolhatnám az elkészítésének variációit.
Lecsót sokféle étel elkészítéséhez lehet használni. Talán a legismertebb a rácponty, ami pontyból készített rakott burgonya, nyakon öntve szalonnás lecsóval, tejföllel, majd ropogósra sütik.
De divatos éttermek készítenek belőle sörbetet (fagylaltot), természetesen ehhez a változathoza paprikából, paradicsomból és hagymából készült lecsót használják, cukor nélkül.
Kaldeneker György
szakács, gasztroblogger, a Kaldeneker Lekvárosház tulajdonosa
További érdekes cikkekért lapozz bele magazinunkba:
Olvass bele legújabb magazinunkba!