InfoPont Ajánló Magazin
Utazó

Néhány tanács a biztonságos kutyasétáltatáshoz

A kutyasétáltatás a gazdik életének szerves része, azonban fontos tudni, hogy milyen veszélyeket rejthet a napi rutinséta kutyánkkal. Érdemes felkészülni olyan lehetséges szituációkra, melyekben fontos a gyors és megfelelő reagálás. Hogyan készülj fel a biztonságos kutyasétáltatásra?

Hoztunk egy-két gyakorlati tanácsot.

Fotó: La Fattoria di Tobia Rifugio per Animali

Megfelelő pórázhasználat

A biztonságos és megfelelő pórázhasználat elsajátítása elengedhetetlen a városi sétákhoz. Komoly veszély rejlik abban, ha egy kutya rosszul tűri a póráz viselését. Ha azt érzi, hogy szabadságában korlátozták, és veszély esetén nem tudja magát megvédeni, akkor a kutya szorongani fog. Egy hirtelen fenyegető inger hatására kiránthatja a pórázt a gazdi kezéből, vagy kibújhat a nyakörvből.

Ez pedig óriási veszélyt rejt magában egy forgalmas városi környezetben. A biztonságos és megfelelő pórázhasználat elsajátításához kérd szakember segítségét.

Tedd zsebre a telefonodat és figyeld a környezetet!

Kutyád biztonsága főként rajtad múlik. A sétáltatás közben bekövetkező balesetek nagy részét figyelmetlenség okozza.  Próbáld meg úgy időzíteni a kutyasétáltatás idejét, hogy már ne kelljen telefonhívásokat fogadnod, e-mailekre válaszolnod és üzeneteket küldened. Ha séta közben folyamatosan a telefonodat nyomkodod, észre sem veszed, mi történik körülötted, és esélyed sincs reagálni egy vészhelyzetre. Ne tedd ki magadat és kutyádat ilyen veszélynek!

Azt se felejtsd el, hogy kutyád számára ez az együtt töltött idő milyen fontos. Nincs annál szomorúbb látvány egy kutyafuttatóban, amikor a gazdi úgy dobálja kutyájának a labdát, hogy fel sem néz a telefonjából. Azt sem látja, hogy kutyája hova szalad, hogyan kapja el a labdát, hogyan érzi magát…

Tiszteld az élővilágot és a vadvilágot!

A vadon élő állatok veszélyt jelenthetnek a kutyákra, és a kutyák is veszélyt jelenthetnek a vadon élő állatokra. Nemcsak támadásra kell gondolni, hanem akár fertőző betegségekre is. Mindig tarts biztonságos távolságot a vadállatoktól erdei séta közben! Maradjatok az ösvényen, és kutyádat se engedd elmenni róla!

A hazai erdőkben sok vaddisznó él, akik ellési időszak után vehemensen védik kicsinyeiket. Ha egy ilyen vaddisznó szembetalálkozik egy kutyával, nagyon komoly sérüléseket tud okozni neki.

A szocializáció kulcsfontosságú

Az egyik legjobb módja annak, hogy megelőzd a kutyás baleseteket, ha minél több ingerrel ismerteted meg kutyádat már fiatal korában. A kutyák általában az ismeretlentől és az új szituációktól félnek vagy ijednek meg leginkább. Minél korábban és minél több élethelyzetet megtapasztal egy kutya, annál kevesebb olyan inger érheti felnőtt korában, mely kizökkenti kiegyensúlyozott lelki állapotából.

További hasznos és érdekes tudnivalókért böngészd a Kutyabarát.hu oldalát!

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben