InfoPont Ajánló Magazin
Életmód

Ikigai, avagy az élet értelme

A japán ikigai kifejezés szabad fordításban annyit tesz: az élet értelme. Egy olyan dologra utal, amely az embernek célérzetet, okot ad az életre. Az ikigai megtalálása a japán felfogás szerint kulcsfontosságú kérdés a hosszú és boldog élethez. Lássuk, mit is takar ez pontosan.

A Japánban található Okinawa városa a világ egyik kék zónája, ráadásul itt a legmagasabb a száz évet megélt emberek koncentrációja a bolygón, tehát valamit biztosan tudnak az ott élők. Egy japán közmondás szerint “csak aktívan lehet száz évig élni”.

AZ IKIGAI 10 SZABÁLYA:

Maradj aktív; ne vonulj vissza.

A világ leghosszabb életű emberei közül sokan 80 és 90 éves korukig is dolgoznak, tehát azt érzik, hogy van miért felkelniük, hajtja őket a tenni akarás.

Lassíts!

Lehet, hogy a mai világban normálisnak tűnik a folyamatos rohanás, de a kapkodás García és Miralles tapasztalata szerint hosszú távon valójában negatív hatással lehet az életminőségünkre. Ehelyett azt javasolják, hogy kicsit húzd be a kéziféket, lassíts, és figyeld meg, hogy ez hogyan ad hozzá az életedhez.

Ne tömd tele a gyomrodat!

A szerzők által megszólaltatott száz évet megélt emberek gyakran azt javasolták, hogy csak a tányéron lévő ételek 80%-át edd meg. “Az extra köret, a nassolnivaló, amit akkor is megeszünk, amikor a szívünk mélyén tudjuk, hogy valójában nincs rá szükségünk, az almás pite ebéd után – ezek mind rövid távon örömet okoznak, de ha kevesebbet eszünk belőlük, hosszú távon boldogabbak leszünk”.

Vedd körül magad jó barátokkal.

Egy 85 éven át tartó harvardi tanulmány szerint a kiemelkedően jó kapcsolatok megléte az életedben összefügg a boldogsággal és a hosszú élettartammal. Azok az okinawai százévesek, akiket García és Miralles megkérdezett, kiemelt fontosságúnak tartották az együtt töltött időt a falujuk közösségi házaiban, és gyakran versenyeztek barátságos sportmérkőzéseken.

Hozd formába magad a következő születésnapodra.

A testmozgás hatalmas szerepet játszik abban, hogy valaki sokáig és egészségesen éljen. Okinawa legidősebb lakói például naponta végzik a rádióban hallható taiso ötperces gyakorlatait, amivel átmozgatják a testüket.

Mosolyogj!

“Jó, ha felismerjük azokat a dolgokat, amelyek nem olyan nagyszerűek, de soha nem szabad elfelejtenünk, hogy milyen kiváltság itt és most lenni egy olyan világban, amely tele van lehetőségekkel” – írta García és Miralles.

Kapcsolódj a természethez.

Találj időt arra, hogy friss levegőt szívj és sétálj egyet, még akkor is, ha városban élsz. A természetben eltöltött idő alatt bár úgy tűnik, nem történik velünk semmi, valójában komoly változások zajlanak le. Számos tanulmány vizsgálta a természetben töltött idő hatásait az emberre, és volt olyan, amelyik megállapította, hogy már heti 120 perc a természetben segít, hogy kiegyensúlyozottabbak legyünk és a kutatók azt is megállapították, hogy akiket zöld övezet vesz körül a lakóhelyén, gyakorlatilag megfiatalodnak tőle, emellett növelheti a termelékenységet, javíthatja a hangulatot és a memóriát is.

Adj hálát.

A hála nagyszerű módja annak, hogy emlékeztesd magad, hogy a nehézségek ellenére, az élet azért mégiscsak szép. Szánj egy kis időt arra, hogy ezt a hálát megoszd a családoddal, barátaiddal, és arról se feledkezz meg, hogy magadnak is hálás legyél olykor.

Élj a pillanatban.

“Ne sajnálkozz a múlton és ne félj a jövőtől. Csak a mai nap áll rendelkezésedre. Hozd ki belőle a legtöbbet. Tedd emlékezetessé” – írta García és Miralles.

Kövesd az ikigait.

Fedezd fel, mi a szenvedélyed, és hagyd, hogy ez vezessen téged. Ha van ikigaid, az célt ad az életednek, ami a nagyobb boldogság megtalálásához vezethet.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben