InfoPont Ajánló Magazin
Életmód

Ismerd fel a sémáidat!

A sématerápia egy olyan integratív – vagyis több hatásos módszertant egyesítő – pszichoterápiás megközelítés, amely az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségre tesz szert hatékonysága miatt mind a kliensek, mind a terapeuták körében.

Fotó: AI Viki

A sématerápia fejlesztője, Jeffrey E. Young pszichológus, úgy véli, hogy a gyermekkorban vagy a későbbi életszakaszokban kialakult negatív élmények és minták későbbi életünkre is hatással vannak, és ezek befolyásolják gondolkodásmódunkat, érzelmi reakcióinkat és viselkedésünket.

A sémák olyan mélyen gyökerező, általánosított minták és hiedelmek, melyek hatással vannak az érzéseinkre, gondolkodásunkra és viselkedésünkre. Ezek a sémák gyakran a traumák, bántalmazás vagy más negatív életesemények következményei lehetnek. A sématerápia célja, hogy azonosítsa ezeket a negatív sémákat és változtassa meg azokat, hogy az egyén egészségesebb módokon tudjon reagálni az élet kihívásaira.

A sématerápia többféle technikát alkalmazhat, beleértve a kognitív újrastrukturálást, az emlékezet visszahívását, a szerepjátékokat és a vizualizációt. Ezek a módszerek segíthetnek az egyénnek abban, hogy felismerje és megértse az alapvető sémáit, és megváltoztassa őket a pozitívabb és egészségesebb alternatívák felé.
A sématerápia hatékony lehet számos mentális egészségügyi probléma kezelésében, beleértve a depressziót, az érzelmi instabilitást, az önértékelési problémákat és az interperszonális kapcsolatok nehézségeit is. A terápia általában hosszabb távú, folyamatvezérelt, és az egyéni igényekhez és problémákhoz igazodik.


Szabó Ildikó Szildi

Bach-virágterapeuta, Deva-virág tanácsadó,
oktató terapeuta és előadó
Online tanfolyamok alap és haladó szinten:
www.viragterapeuta.hu
mentalhigientanacsadas@gmail.com
www.fb.com/szaboildikoszildiviragterapeuta
www.viragterapeuta.hu

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben