A tojás és a tojáslikőr jellegzetes húsvéti szimbólum. A tojás az újjászületés és az élet megújulásának jelképe, míg a tojáslikőr egy olyan ital, amelynek elkészítése és fogyasztása gyakran összekapcsolódik az ünnepi hagyományokkal. Egy üveg házi készítésű tojáslikőr kiváló ajándék lehet a családtagoknak vagy barátoknak.
A házi tojáslikőr készítése és fogyasztása különleges élményt jelenthet húsvétkor, hozzájárulva az ünnep hangulatának és jelentőségének fokozásához. Hoztunk is egy bevált receptet, próbáljátok ki!
Házi tojáslikőr
Hozzávalók
500 ml 3,5 %-os tej
250 ml habtejszín ( 30-32%-os) 2 db vaníliarúd (belseje és héja) 100 g porcukor
5 db tojássárgája 250 ml rum – fehér 150 g porcukor
Elkészítés
A tejet és a tejszínt összeöntjük a félbevágott vaníliarúddal, és a hozzávalók között szereplő első, kisebb mennyiségű porcukorral. Felforraljuk, majd félretesszük. A tojások sárgáját kikeverjük a másik adag porcukorral. Most a forró tejet vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojássárgához keverjük. Azért kell vékony sugárban, folyamatos keverés mellett, hogy ne főljön meg a tojássárga. Viszont a forró tejjel pasztörizáljuk a tojást, így biztonságos lesz a fogyasztása.
Pár percig hagyjuk hűlni, majd öntsük hozzá a fehér rumot. Töltsük üvegekbe a vaníliarudakkal együtt. Fél nap hűtés után elégedetten fogyaszthatjuk az elkészült tojáslikőrt.
FOTÓ: 123 RF