InfoPont Ajánló Magazin
Gasztro

A legjobb „commis”

Fodor Noel, a 18 éves siófoki fiú volt Kelemen Roland (a hajdúszoboszlói Hunguest Hotel Aqua-Sol szakácsa) segítője, a világ egyik legrangosabb szakácsversenyének hazai bajnokságán. Noel precizitását és elkötelezett munkáját a Bocuse d’Or magyar döntőjén a zsűri különdíjjal jutalmazta. A végül második helyezést elért csapatot a világverseny francia döntőjét is megjárt, Pohner Ádám készítette fel.

A Bocuse szakácsversenyt, Paul Bocuse mesterszakács 32 évvel ezelőtt indította, melynek fináléját minden második évben, Lyonban tartják, a SIRHA gasztronómiai vásár keretein belül. A verseny mindkét napján 12-12 csapat készíti el fogásait.

A legfiatalabb versenyzőként „A Legjobb commis” díjat zsebelted be a Bocuse d’Or magyar döntőjén. A verseny kapcsán hogyan esett rád a választás?

Tanuló éveimben a balatonszemesi Kistücsök étteremben voltam tanuló Jahni László szárnyai alatt, ahol sok nagyon jó embert ismertem meg. Köztük Pohner Ádámot is. Ádám által ismertem meg Kelemen Rolandot, akivel miután felvettem a kapcsolatot, engem választott segédjének. Következő héten már készültünk a versenyre. Nemcsak az ételek elkészítésében kaptam sokat tőlük, hanem szellemi felkészülés terén is.

Mi kell ahhoz, hogy valaki már ilyen fiatalon is a legjobbak között lehessen?

Elsősorban kitartás, ami mellett elengedhetetlen a rengeteg tanulás. A szakmai alázatot sem lehet
figyelmen kívül hagyni, hiszen ez szerintem az egyik legfontosabb az összes közül. Nem elég tehetségesnek lenni, a szakmai hozzáállás és az, hogy hogyan viszonyulunk az elismert szakemberekhez, megfogadjuk-e a kapott tanácsokat, megalapozhatja vagy akár tönkre is teheti egy fiatal feltörekvő szakács karrierjét.

A szakma szerint, rendkívül ígéretes tehetség vagy. A jövőre nézve milyen szakmai terveid vannak?

Szeretnék egyszer én is séfként indulni a Bocused’Or-on és kijutni Lyonba a döntőre. És mivel merek nagyot álmodni, a hosszútávú terveim között mindenképpen egy saját étterem van.

 

Noel ajánlja

 

 

 

Sertésszűz véreshurkával és birsalmával, kelkáposzta ágyon

Hozzávalók 4 főre

· sertésszűz 1 kg
· Véreshurka 400 gr
· Kelkáposzta 1 fej
· Birsalma 1db
· Só, bors
· Citromlé, cukor

Elkészítés:

A sertésszüzet megsózzuk és olajon erősen megpirítjuk. Pirítás után ízlés szerint borsozzuk és sütőben 200 fokon 6 percig sütjük. A véres hurkát kicsomagoljuk a bélből és villával összetörjük, ízlés szerint ráízesíthetünk, és az alaplével püréállagúra hígítva, lassú tűzön felmelegítjük.

A kelkáposztát vékony csíkokra szeleteljük és forró vízben leforrázzuk, majd vajon megpároljuk.

A birsalmának készítünk egy kompót levet, vízből, cukorból és citromléből. Felforraljuk és beletesszük a meghámozott, cikkekre vágott birsalmát és 2 perc forralás után lefedve hagyjuk kihűlni.

Tálalás:

Tányérra teszek a véreshurka krémből, ízlés szerint halomban ráhelyezem a szálas kelkáposztát. A birsalmákat köré rakom és a kész húsból a káposzta tetejére tálalok.


Kacsamell lencsesaláta

Hozzávalók 4 főre

· Kacsamell 4 db
· Só, bors, rozmaring
· Lencse 700 gr
· Lágy kecskesajt 200 gr
· Tökmagolaj
· Tökmag

Elkészítés:

A kacsamellet megsózzuk, serpenyőben körbe pirítjuk, a bőrös felét alaposan kipirítjuk. Amikor kiengedte a zsírját hozzáadjuk a rozmaring szálat és meglocsoljuk a zsírral. Félretesszük pihenni, 30-40 percre.

A lencséket egy éjszakára beáztatjuk, majd leszűrjük és sós vízben felrakjuk főni. Amikor megfőtt, leöntjük róla a vizet, és még melegen belekeverjük a lágy kecskesajtot és a tökmagolajat. Hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni.

Tálalás előtt a kacsa zsírjában még egyszer rápirítunk a mellekre.

Tálalás:

Tányérba szedünk a lencsesalátából, majd a felszeletelt kacsamelleket mellé tálaljuk és megszórjuk a tökmaggal.


www.facebook.com/noel.fodor.946
fodornoel03@gmail.com

 

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Hűvös Ágnes: A csapatomra vagyok a legbüszkébb

Glück Viktória

Interjú- Harcsa Veronika

Zalai Mariann

Interjú- BRAINS

Zalai Mariann

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben