InfoPont Ajánló Magazin
Gasztro

Időszakos böjt: Milyen hatással van az egészségre?

Az időszakos böjt egy olyan táplálkozási mód, amelyben a nap folyamán a koplalás és az evés időszakosan váltakoznak. Nagyon népszerű lett, különösen a hatékony és gyors fogyás miatt, amivel könnyedén elérhető az álomalak. Emellett az agyra, a koncentrációra kifejtett pozitív hatása, illetve az éhségérzet vagy a vércukorszint (glikémia) hatékonyabb szabályozása is előnyös.

Fotó: Chan Walrus

Mi is az az időszakos böjt?

Az időszakos böjt (IF) egy olyan táplálkozási mód, amely különböző időtartamú koplalási és étkezési időszakokat váltogat. Sőt, az is meglehet, hogy már tartod is, csak nem tudsz róla. Ha például kihagyod a reggelit, és az első étkezésed csak ebédidő körül van, ez az időszakos böjt egy formája.

Ez a megoldás tulajdonképpen ma sem ismeretlen a számunkra. Az őseink számára nem volt mindig elérhető az élelem, mint manapság. Akkor ettek, amikor vadásztak vagy gyűjtöttek, és az étkezések között eltelt idő aránytalanul hosszabb volt a ma megszokotthoz képest.

De számos vallásban is van böjtölés. Bár ma már nem kell vadászni az élelemért, és a böjtölésnek nincsenek spirituális  okai,  fokozatosan  mégis  visszatérünk a ritkább étkezéshez. Az időszakos böjt egyre népszerűbb, elsősorban az ígéretes egészségügyi előnyei miatt. Nemcsak hatékony fogyókúrás módszer, hanem a vércukorszint javítására vagy a hosszú élethez vezető út megalapozására is használják.

Hogyan működik az időszakos böjt?

Az időszakos böjt az egyszerűsége miatt is népszerű. Pontos határokat szab arra vonatkozóan, hogy mikor fogyasztható élelmiszer és mikor nem. Inkább az ételfogyasztás időzítésére, mint az ételek kiválasztására összpontosít. Fogyókúra esetén segít korlátozni az élelmiszer-bevitelt, így könnyebb tartani a kalóriadeficitet. Egyszerűen nem lehetséges nyolc óra alatt annyi ételt enni, mint amennyit egy egész nap alatt enne az ember.

Természetesen egy megfelelően összeállított egészséges étrend ebben az esetben is fontos. Az édességekkel, cukrozott italokkal és más, erősen feldolgozott élelmiszerekkel nagyon könnyen túlléphetjük az optimális napi energiabevitelt, még abban a rövid nyolc órában is. Tehát még az időszakos böjtölés esetén is több kalóriát kell elégetni naponta, mint amennyit bevittünk.

Forrás: GymBeam

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben