InfoPont Ajánló Magazin
Gasztro

Mi a különbség bacon és bacon között?

Kovács Péter, baconszakértő szerint a jó baconhöz két dolog kell: só és füst. Minden más fölösleges, ha megfelelő minőségű húsból készítik. Sőt egyenesen felhívja a figyelmet arra, hogy ha az élelmiszercímkén mesterséges színezék, cukor vagy térfogatnövelő szerepel, kezdjünk el gyanakodni, mert minőségi szalonnához ezekre semmi szükség nincsen!

Image by -Rita-👩‍🍳 und 📷 mit ❤ from Pixabay

Az alap a megfelelő, jó minőségű sertéshús, ami a szalonna ízét, húsosságát is meghatározza. Általában 100 kilón felüli disznóhúsból lehet a legjobbat készíteni, aminek az aromáját a pácon kívül a füstölés adja, nevezetesen az, hogy milyen fával füstölik fel a szalonnát. Nálunk a legelterjedtebb a bükkfa füstölés, de az éger, a juhar, a tölgy és a kőris is közkedvelt más országokban. Ezeknek egy kissé más az ízük, hiszen a hús magába issza a füstöléshez használt fa jellegzetességeit.

A fenyő kerülendő, mert attól gyantaízű lesz a hús és a puha fák sem jók. Viszont egy-két gyümölcsfa alkalmas lehet erre. Hamarosan lesz is ilyen újdonság a piacon, a Gierlinger rukkol elő almafával füstölt baconszeleteivel. Az új kifejezetten a grillszezonra érkező bacon különlegesség egyelőre még nem kapható, de a napokban debütált a SIRHA élelmiszerkiállításon, ahol nagy sikert aratott a szakmai közönség körében.

A magyarok jelentős mennyiségben fogyasztanak bacont, ami sok ételnél nem helyettesíthető semmi mással. Persze mértéktelenül sem célszerű enni, de a jó császárszalonnának a javasolt mennyiség betartásával helye van a mai konyhában is.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben