Utazó
Peter’s Planet – Hogyan utazunk a koronavírus-válság után?
  • 2020. május 18.

Utazunk-e egyáltalán valaha ugyanúgy, mint korábban? Hogyan alakul a sokaknak biztos megélhetést, sokaknak komoly profitot nyújtó idegenforgalom a koronavírus hatására?

 

Újra luxus lesz utazni vagy még komolyabb árverseny következik, hogy visszaépülhessen az a rendszer, ami túlpörgette a fogyasztást? Nos, a jövőt senki nem látja, senki nem is láthatja, prognózisok és trendek vannak, voltak és lesznek, bármelyiknek hiszünk, bármelyikkel értünk egyet vagy tartjuk szimpatikusnak, kizárólag az idő igazolhatja vissza, hogy kinek a számításai jöttek be, ki nyert, ki veszített, ki tervezett jól, ha egyáltalán bármi tervezhető ezen a világon. Ami a legvalószínűbb, hogy a világ és benne az utazás, már soha nem lesz olyan, mint korábban volt. A vakcina után sem.

 

BELFÖLDI TURIZMUS

Logikusnak tűnik, hogy első körben népszerűbb és biztonságosabb lehet a belföldi utazás, több okból is. Nem tudjuk, nem tudhatjuk, mikor nyitnak a világ különböző országai és azt sem, ha már nyitva vannak, kit és milyen módon engednek be, ha egyáltalán. Ha már élőben nézhetjük végig, ahogyan összeomlik a világgazdaság, értelemszerűen azt mentjük először, ami a mienk, annak segítünk támogatással – már ha lesz miből –  amit a magunkénak érzünk. A fotó Mándokon, a Faluvégi Vendégházban készült.


AZ INDIÁNOK ÜZENETE

Talán ez az egyik legnagyobb tanulsága és üzenete annak, ami történik velünk, hogy ha még mindig mindennél fontosabb a profit és a széthúzás, akkor könnyű préda leszünk, viszont ha legalább csak olyan tisztelettel bánunk a Földünkkel, mint amilyen tisztelettel például az őslakók, a “nem civilizáltnak”, sőt korábban “primitívnek” tartott indián közösségek teszik, lehet kiút. Megérthetjük végre, hogy folyamatos fejlődés nem létezik, körforgás van.


AZ INKÁK BÖLCSESSÉGE

Amit “harmadik világbélinek”, “elmaradottnak” tartottunk innen a nyugati civilizációból nézve, az valójában nagyon is progresszív, és korszerű megközelítés. “A fák nem nőhetnek az égig.” – magyarázta nekem egy sámán Kolumbiában, akitől a “Pachacútec” szó jelentését is tanultam. Évekkel ezelőtt írtam itt az oldalon az idézett inka szó jelentéséről és az üzenetről, amit a dzsungelből hoztam haza akkor. A Pachacútec azt jelenti, hogy Isten, de a körforgást is ezzel a szóval írják le. Az egymásért érzett felelősség és a környezetkímélő, fenntartható fejlődés lehet a jövő és az élhető világ kulcsa.


FELELŐS VÁROSLÁTOGATÁSOK

A jövő a felelős városlátogatóké. Jó példa erre a @venice.experience kitalálójának velencei alapötlete, amivel a saját imádott és tisztelt városát szerette volna egy “másfajta” vendégfogadásra is felkészíteni. Ennek az a lényege, hogy a városba látogató nemcsak megismeri és megnézi a várost, hanem úgy vesz részt az életében, hogy azzal lakóit segíti, vagyis nem “lelakja”, hanem építi
vagyis tiszteli.

 

 

Szöveg: Szűcs Péter Képek: PetersPlanet.travel

Szűcs Péter fotóival és utazós történeteivel nemcsak a blogján, a PetersPlanet.travel site-on, hanem nálunk is rendszeresen találkozhattok.

 


További érdekes cikkekért lapozz bele magazinunkba:

Cimkék: