InfoPont Ajánló Magazin
Utazó

NYÁR KUTYÁVAL – gyakori kérdések

A nyár a szabadság és a kikapcsolódás ideje, ugyanakkor több kérdés is felmerülhet egy gazdiban kutyája egészsége, biztonsága kapcsán. Íme néhány tipikus nyári kérdés!

MIVEL HŰTSÜK A KUTYÁNKAT A FORRÓSÁGBAN?

Fontos, hogy mindig biztosítsunk hűvös, árnyékos helyet a pihenéshez, valamint mindig álljon kutyánk rendelkezésére friss ivóvíz. Emellett, szükség szerint hűtőmellénnyel, hűtőmatraccal vagy egy kis medencével is hozzájárulhatunk a kényelmükhöz. A dús, hosszú bundát ritkíttassuk vagy vágassuk le (szőrzet függvényében – kérjük ki a fajta ápolásában járatos kutyakozmetikus tanácsát).

MIRE ÜGYELJ A KERTI GRILLEZÉSNÉL?

Népszerű nyári időtöltés a grillezés és a kerti parti. Az ínycsiklandó falatok és a laza hangulat pedig veszélyes kombináció is lehet, ha nem figyelünk közben a kutyánkra. A gyomorpanaszok, mérgezés és egyéb veszélyek megelőzése érdekében tartsuk be az alábbiakat:

  • ne hagyjuk őrizetlenül az ételt
  • a forró grillt, rácsot, tábortüzet mindig felügyelje valaki
  • kérjük meg a vendégeket, hogy ne etessék a kutyákat (vagy csak a számukra is megfelelő falatokkal)
  • a zsíros, fűszeres ételekkel legyünk különösen óvatosak!

EHET-E A KUTYA FAGYIT, JÉGKRÉMET?

A kutyának alapvetően nincs szüksége fagyira, persze nehéz ellenállni a kunyerálásnak, és neki is jól eshet némi hűsítő falat, de esetükben mindenképp tartsunk mértéket! Kerüljük az alábbi fagyi összetevőket:

  • xilit, édesítőszerek (cukormentes, mindenmentes fagyik)
  • csokoládé, kakaó, kávé • mazsola, szőlő (pl. puncs fagyi)
  • citrom, citrusfélék
  • chili, fűszerek

A tejtermékek érzékenység függvényében hasmenést, gyomorpanaszokat okozhatnak. A kutyák is kaphatnak torokgyulladást, bár nem túl gyakori.

MINDEN KUTYA TUD ÚSZNI?

A köztudatban az él, hogy a kutyák remek úszók. Vannak, akik rögtön ráéreznek és imádnak pancsolni, míg másokat meg kell tanítani úszni – és akkor sem biztos, hogy a víz lesz a kedvenc közegük. Az alkati különbségek miatt pedig vannak olyan kutyák, akik képtelenek hosszabb távon kitartóan úszni. Mély vízben, vagy ahol erős a sodrás (folyók, tenger stb.) fokozottan ügyeljünk a kutyánk biztonságára! Az úszómellény segíthet a kevésbé magabiztos, kisebb testű vagy idősebb kutyáknak is a felszínen maradni. Vízi sportoláshoz pedig nekik is „kötelező” a mentőmellény.

További hasznos és érdekes tudnivalókért böngészd a Kutyabarát.hu oldalát!

Fotó: Pixabay

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben