InfoPont Ajánló Magazin
BalatonKikapcsoló

Rejtőzködő veszély: kullancs a kutyában

Bár a kullancsok egész évben fenyegetik kedvenceinket, a tavasz kiemelten aktív időszaknak számít ilyen szempontból. A vérszívó kullancsok ilyenkor nagyobb számban fordulnak elő, így gazdiként fokozott figyelemre van szükség.

Fotó: Torsten Dettlaff

Amíg nálunk, embereknél viszonylag könnyen észrevehető, ha kullancs fúródott a bőrünkbe, a kutyák esetében ez korántsem ilyen egyszerű. Az apró vérszívók pillanatok alatt eltűnnek a bundában, így csak nagyon alapos, aprólékos átvizsgálás után akadhatunk rájuk. Legtöbbször egy kisebb dudor lehet az, ami felhívja a figyelmet a kullancs jelenlétére. Ezért ne csak a szemünkkel, hanem az ujjainkkal is fésüljük át jól a kutyánk bundáját.

A Lyme-kór az egyik legismertebb, emberre és kutyára egyaránt veszélyes bakteriális fertőzés, amelyet kullancs csípése terjeszt. A kutyák tünetei lehetnek láz, étvágytalanság, fájdalmas vagy duzzadt ízületek, sántaság.

Egy másik veszélyes betegség, amelyet szintén a kullancsok terjeszthetnek a kutyákra, a babeziózis, melynek tünetei láz, levertség, gyengeség, sápadt nyálkahártya, sárgaság, sötét vizelet, ritkábban nyirokcsomó-gyulladás és remegés. Ez a betegség súlyos következményekkel járhat a kutyák egészségére nézve, és a megfelelő megelőzés rendkívül fontos. Ilyen tünetek észlelése esetén sürgősen forduljunk állatorvoshoz!

További információk:

Kutyabarát.hu

Fektessük a hangsúlyt a megelőzésre!

A hazánkban honos kullancsok egész évben aktívak, de legnagyobb számban márciustól októberig, az éjszakai fagyoktól mentes időszakban találkozhatunk velük. Mind a kutyák, mind az emberek számára elérhetőek a kullancsokat távoltartó spray-k, amelyek használata különösen a tavaszi és őszi időszakban javasolt. Mindemellett a kutyák esetében többféle védekezési módszer közül választhatunk. Léteznek például rácsepegtető oldatok, gyógyszeres nyakörvek, tabletták. A készítmények alkalmazását tekintve a legfontosabb, hogy bármely módszer mellett tesszük is le a voksunkat, pontosan tartsuk be az előírást. Nem várhatunk megfelelő védelmet egyetlen terméktől sem, ha nem az előírt módon és gyakorisággal alkalmazzuk.

Érdemes kikérni az állatorvosunk tanácsát, hogy melyik termék alkalmazása a leghatékonyabb kutyánk esetében, mivel területenként eltér a kullancsok előfordulási gyakorisága, és az ellenük hatásos készítmények is változhatnak, akár szezonról szezonra.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben