InfoPont Ajánló Magazin
Életmód

Idén is több mint 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Tudja, milyen egy hatalmas, 200 literes szemeteszsák? Most képzeljen el egy mezőt, ahol egymás mellett és mögött tömött oszlopokban sorakozik ebből közel 8000 darab! A bennük tárolt mennyiség több mint 1500 köbméter szemetet jelent – ennyit gyűjtött össze március 21. és április 22. között több száz önkéntes a magyarországi erdőkben. A Tavaszi Nagytakarítás kampányhoz csatlakozott 69 szervezet összesen 85 szemétszedő túrán produkálta ezt az egyszerre lenyűgöző és sokkoló számadatot.

Negyedik alkalommal valósult meg idén hazánk egyik legnagyobb és legnépszerűbb hulladékgyűjtő akciója, a „Tavaszi nagytakarítás – Takarítsuk ki együtt a természetet!” kampány. A kezdeményezés, amelyet az Aktív Magyarország hívott életre, az erdők nemzetközi napjától a Föld napjáig tartott, és számos állami erdészet, nemzeti park igazgatóság, önkormányzat, civil szervezet és piaci szereplő csatlakozott hozzá. Mivel az erdőkben sajnos idén sem lett kevesebb a hulladék, a kampány a természet megtisztításán túl a szemléletformálásra és a megelőzésre helyezte a hangsúlyt, kiemelve: szemetet szedni valójában nem kellene, ha el sem dobná senki…
 
Az akciót ötletes és meghökkentő kommunikációs kampány kísérte, a következő szlogennel: „Ne csak a fotóid ragyogjanak!”. A filmek a Prédikálószékre, a Tisza-tóra és a Budapest-Balaton kerékpárúton található, ikonikus etyeki mandulafasorra repítik a nézőt, ám a madárcsicsergés és a csodás természeti környezet helyett a mindent elöntő szemét uralja a látképet. Ma még tudunk tenni a megrázó posztapokaliptikus helyzet elkerüléséért, a természet megóvásáért – ez a kampány fő üzenete. A filmek az Aktív Magyarország YouTube– és Facebook-csatornáján tekinthetők meg.

A szervezők remélik, hogy a Tavaszi Nagytakarítás pár év múlva okafogyottá válik, hiszen, ha nincsen hulladék a természetben, nem is kell azt megtisztítani. Mivel a szemétszedés valójában csak tüneti kezelés, a legfontosabb, hogy megelőzzük a hulladék természetbe kerülését, ezért a közgondolkodás átformálása és az önkéntesek bevonása legalább olyan fontos, mint maga a szemétszedés.

Köszönjük az önkénteseknek, hogy csatlakoztak az akcióhoz, zsákot ragadtak, cselekedtek, és munkájuknak köszönhetően több mint 1500 köbméter szeméttől szabadult meg a környezetünk!

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben