Kult
Lassú élet. Radikális hétköznapok.
  • 2020. április 11.

A címben megnevezett kiállítás áprilisban nyílt volna  a Ludwig Múzeumban. A megnyitó ugyan későbbre tolódik, de az online térben új módokon kapcsolódhatunk be a „slow” mozgalmak művészi megközelítéseit feldolgozó kiállításba. A válogatás egyik kurátorát, Popovics Viktóriát kérdeztük.

 

Mi volt az alapkoncepció?

A lassúságot egy olyan fogalmi keretként gondoltuk el, amely jól használható az egyén szintjén, ugyanakkor a társadalom és a gazdaság működésére egyaránt kiterjeszthető. A globalizáció és a felgyorsult életmód okozta válságra kívántunk reflektálni. Azt vizsgáltuk, hogy a kortárs művészet hogyan reagál az sürgető ökológiai, gazdasági, társadalmi problémákra, milyen válaszokat kínál.

A válogatáskor még nem sejthettétek, hogy egy világjárvány fogja lelassítani a világot, mégis több munka is reflektál a mostani időszakra. Melyek ezek?

Különös aktualitást nyertek azok az alkotások, amelyek a társadalomból való kivonulás különböző lehetőségeit mutatják be. Erdei Krisztina Riseset, Victory of the Sun című fotósorozata azt az időszakot dolgozza fel, amikor a művész kecskepásztorként dolgozott Törökországban, és az önkéntes egyszerűség jegyében vállalt alternatív életmód kereteit mindössze a felkelő és lenyugvó nap jelölte ki. Oto Hudec Ha lenne egy folyóm című műve pedig egy 21. századi Noé bárkája, amely a túléléshez szükséges alapvető feltételeket gyűjti egybe szimbolikusan.

A tárlat számos témát érint. Mit emelnél ki ezek közül?

A kiállítás térben is nagy ívet fut be. Ursula Biemann egész termes videóinstallációja, a Forest Law egy amerikai olajvállalat által az ecuadori esőerdőben okozott visszafordíthatatlan károkról és a helyi őslakosságot érintő jogsértő intézkedésekről szól. Bartha Gabó permakultúrás kertjét bebarangolva – amelyről egy dokumentumfilm készült – az önellátás és a lokalitás fontosságáról, az etikus fogyasztásról, a tiszta élelmiszereken alapuló táplálkozásról és az autentikus, lassú étkezésről tanulhatunk.


A kiállítás megnyitója eltolódik, de az érdeklődők nem maradnak információ nélkül. Egy microsite-ot hoztunk létre, ahol a beválogatott művek és a művészek mellett, rengeteg háttérinformáció is helyet kap.

Diana Lelonek
“Pet-environment” from the series: “Center For Living”, 2017

 

Anca Benera & Arnold Estefan
A sivatagi szikla, amely táplálja a világot, installáció, 2019

 

Erdei Krisztina
Riseset, Victory of the Sun, fotósorozat, 2009-2020. (A művész jóvoltából)


További érdekes cikkekért lapozz bele magazinunkba:

Cimkék: