Több mint 20 éve nyitott meg a Prága Kávéház, ami azóta is szerves része Budapest életének. A 2001-ben alapított, akkor még Prága Kávéház és Teázó Budapest történelmi belvárosának kapujában átmenetet képzett a század eleji kávéházak pezsgő hangulata és a modern értékteremtő társasági fórumok őszinte nyitottsága között. Berendezésében és belső kialakításában is letisztultság jellemezte, a különlegességét nem elsősorban külsőségeiben, mint inkább sajátosan felszabadult atmoszférájában hordozta.
A város egyik első cseh helye a kétezres években még kávé- és teaházként üzemelt. A teaház ma a Tátra Tea széles választékában testesül meg, amiből rögtön tízfélét is találunk az itallapon – nem csoda, hogy külön oldalt szenteltek a hegymagas alkoholtartalmú szlovák likőrnek.
Ha inkább azt innánk, mint a francia költők, kérhetünk 70 százalékos abszintot is – persze, az ihletet adó hallucinogének ma már nem tartoznak a “zöld tündér” receptjébe, hiszen a fehérürömből származó tujontartalmat drasztikusan lecsökkentették.
Emellett persze a Becherovka és a minőségi cseh sörök is felbukkannak a kínálatban: a klasszikus világos mellett nyáron a meggyes, búza, télen pedig a barna sörök, csapolt és üveges változatban egyaránt.
A kapor sem kötelező
Szeretik a laza, spontán hozzáállást. A kínálat így nemzetközinek mondható, miközben természetesen a cseh vonalat is komolyan veszik: maguk érlelik például a konyhában a hermelint.
Az olajban érlelt camembert sajtot csatos üvegekbe teszik, majd a hűtőben áll legalább két hétig, hogy elnyerje a megfelelő ízvilágot. Nem mindegy az sem, milyen fűszert és melyik fajta hagymát használják hozzá:
Rengeteg recept kering az interneten, minimális módosításokkal az olajat vagy a fűszereket tekintve. Igyekeztek a leginkább a prágai ízvilágot visszaadót belőni, ez akár ismerős is lehet a vendégeknek egy cseh sörtúráról.
A konyhán pácolnak egy másik klasszikust, az utopenec nevű cseh kolbászkát is, amihez sajátos legenda kapcsolódik: állítólag először egy molnár, aki fogadós is volt, tisztította le ecettel és áztatta be sok hagymával a rossz ízű, vagy a rosszindulatú pletykák szerint a romlott kolbászt, hogy így is eladja a betérő vendégeknek. Később ugyanezt a kocsmárost vízbe fúlva találták, valószínűleg a vízimalom kerekeinek javítása közben érte a halál. Az “utopenec” szó szerinti jelentése vízi hulla, így már érthetően kötődik a feltalálója életéhez illetve halálához. Az étel persze kulináris újdonságnak számított, amit mindenki meg akart kóstolni.
Természetesen készítenek klasszikus juhtúrós sztrapacskát is. Autentikus alapanyagokkal dolgoznak, de a szalonna például magyar.
A melegszendvicset a vendégek kérhetik sima, vagy kapros gombakrémmel is, hiszen a kapros gombakrémleves a csehek egyik kedvence, ez a – magyar igényekhez igazodva – melegszendvics formájában jelenik meg.
Olvass bele legújabb magazinunkba!