InfoPont Ajánló Magazin
Gasztro

Jó hírünk van a cseh konyha és prágai sörök kedvelőinek

Több mint 20 éve nyitott meg a Prága Kávéház, ami azóta is szerves része Budapest életének. A 2001-ben alapított, akkor még Prága Kávéház és Teázó Budapest történelmi belvárosának kapujában átmenetet képzett a század eleji kávéházak pezsgő hangulata és a modern értékteremtő társasági fórumok őszinte nyitottsága között. Berendezésében és belső kialakításában is letisztultság jellemezte, a különlegességét nem elsősorban külsőségeiben, mint inkább sajátosan felszabadult atmoszférájában hordozta.

A város egyik első cseh helye a kétezres években még kávé- és teaházként üzemelt. A teaház ma a Tátra Tea széles választékában testesül meg, amiből rögtön tízfélét is találunk az itallapon – nem csoda, hogy külön oldalt szenteltek a hegymagas alkoholtartalmú szlovák likőrnek.

Ha inkább azt innánk, mint a francia költők, kérhetünk 70 százalékos abszintot is – persze, az ihletet adó hallucinogének ma már nem tartoznak a “zöld tündér” receptjébe, hiszen a fehérürömből származó tujontartalmat drasztikusan lecsökkentették.

Emellett persze a Becherovka és a minőségi cseh sörök is felbukkannak a kínálatban: a klasszikus világos mellett nyáron a meggyes, búza, télen pedig a barna sörök, csapolt és üveges változatban egyaránt.

A kapor sem kötelező

Szeretik a laza, spontán hozzáállást. A kínálat így nemzetközinek mondható, miközben természetesen a cseh vonalat is komolyan veszik: maguk érlelik például a konyhában a hermelint.

Az olajban érlelt camembert sajtot csatos üvegekbe teszik, majd a hűtőben áll legalább két hétig, hogy elnyerje a megfelelő ízvilágot. Nem mindegy az sem, milyen fűszert és melyik fajta hagymát használják hozzá:

Rengeteg recept kering az interneten, minimális módosításokkal az olajat vagy a fűszereket tekintve. Igyekeztek a leginkább a prágai ízvilágot visszaadót belőni, ez akár ismerős is lehet a vendégeknek egy cseh sörtúráról.

A konyhán pácolnak egy másik klasszikust, az utopenec nevű cseh kolbászkát is, amihez sajátos legenda kapcsolódik: állítólag először egy molnár, aki fogadós is volt, tisztította le ecettel és áztatta be sok hagymával a rossz ízű, vagy a rosszindulatú pletykák szerint a romlott kolbászt, hogy így is eladja a betérő vendégeknek. Később ugyanezt a kocsmárost vízbe fúlva találták, valószínűleg a vízimalom kerekeinek javítása közben érte a halál. Az “utopenec” szó szerinti jelentése vízi hulla, így már érthetően kötődik a feltalálója életéhez illetve halálához. Az étel persze kulináris újdonságnak számított, amit mindenki meg akart kóstolni.

Természetesen készítenek klasszikus juhtúrós sztrapacskát is. Autentikus alapanyagokkal dolgoznak, de a szalonna például magyar.

A melegszendvicset a vendégek kérhetik sima, vagy kapros gombakrémmel is, hiszen a kapros gombakrémleves a csehek egyik kedvence, ez a – magyar igényekhez igazodva – melegszendvics formájában jelenik meg.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Ez is érdekelhet:

Fantasztikus programok várnak Budapesten, március 15-én

Glück Viktória

Semmihez sem fogható ízélmények a Nespresso új Master Origin kávékollekciójában

InfoPont

Kihagyhatatlannak ígérkezik a Sziget

Glück Viktória

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben