Kiemelt tartalom
Így legyen király a 2019-es éved a néphagyományok szerint
  • 2018. december 28.

Amennyiben ezeket a sorokat olvasod, már vagy nagyon közel vagy az újévhez, vagy már túl is vagy rajta, ami azt jelenti, hogy át is léptél 2019-be! Nem próbálunk mindenféle mindenféle betarthatatlan fogadalomra rábírni Téged, de arra mindenképpen bátorítanánk, hogy élj az utadba kerülő lehetőségekkel és akárhol is tartasz az életedben, tekintsd a saját fejlődésedet a lehető legjobban megtérülő befektetésként. Nem csak a dolgos hétköznapokról van itt szó, hanem azokról az aktivitásokról, melyeket hobbidként, felüdülésként élsz meg az életedben. Egy szóval: erő, kitartás, egészség és szórakozás! Induljunk neki ennek az évnek is kitörő kreativitással és lelkesedéssel!

Új év, új lehetőségek

Akár másnaposságból kókadozva, akár szakadatlan lendülettel ébredsz az újesztendőbe, egy dolog biztos: ismét van 365 napod arra, hogy a legjobbat hozd ki a következő évedből. Ezt elősegítendő, összeszedtünk számodra pár erősen népi hiedelmekre hajazó szokást, melyekkel bebiztosíthatod magad 2019-ra!

A „férjfogó” népi hagyományok egyike volt az, amikor a lányok gombócok közepébe apró papírokat helyeztek, amelyeken egy-egy férfinév szerepelt. Pontosan éjfélkor bedobták a cetliket a forró vízbe és az elsőként felbukkanó férfinév leendő férjük nevét árulta el. Akik pedig már megfogták férjüket, azoknak azt tanácsolták, hogy a újévkor legyen tele  a mézes bödön, ugyanis ha a szerelmesek megkenik ajkukat mézzel, és éjfélkor úgy váltanak csókot, akkor édes és hosszú lesz a szerelmük, házasságuk. Másik férjkerítő mendemonda volt az, ami a hírt adó malacokat helyezte középpontba: újév napján a leányok kiszaladtak a disznóólhoz, megrúgták az ól falát, s ha a malacok hangos röfögéssel reagáltak, biztosra vehették a lányok, hogy nemsoká menyegzőre kerül sor. Ha pedig már a malacoknál tartunk, ne feledjük azt sem, hogy újévkor mit szükséges ennünk, hiszen szintén szerencsés lesz az az ember, aki az év első napján malacot eszik. Tudniillik a malac előre túrja a földet, vagyis ,,kitúrja a szerencsét“, sőt kunkori farkát meg is lehet markolni, így aztán garantálhatjuk szerencsénket a következő évre. A lábasjószág, csirke vagy tyúk fogyasztása azonban tilos, mert az hátrafelé rúg, elkaparja szerencsénket. Óvatosan kell bánni a hallal, mert az baljós állat, hiszen vele együtt elúszik a háziak szerencséje is. Régóta köztudott, hogy a lencse, a bab vagy bármilyen más apró szemes étel fogyasztása szerencsét hoz. Viszont a szerencse csak abban az esetben következik be, ha a megfőtt lencse pontban éjfélkor a konyhaasztalra kerül. Jó tanács: aki bulizni megy, még indulás előtt tegye ki az asztalra azt a fazék lencsefőzeléket!

Az sem mindegy, ekkor mit iszunk: A pezsgő nagyon sokáig csak a leggazdagabbak itala volt. Dom Perignon francia szerzetes az 1600-as évek végén állított elő először, teljesen véletlenül, borból pezsgőt. Érthető módon az új gyártási technika a pezsgő árának jelentős csökkenéséhez vezetett, és ezáltal a kiváltságosok itala az egyszerű földi halandók számára is elérhetővé vált. A szilveszteri szokás lényege tehát az, hogy ha drága, úri italt iszunk az újév első perceiben, a folytatás is gazdag, úri, fényűző lesz.

 

Tudtad?

Japánban újévkor gereblye segítségével húzzák be a szerencsét a házba és a hagyományok szerint pontosan 108-at kongatnak a harangokkal. A japánok ugyanis úgy tartják, hogy 6 bűn van, és minden egyes bűnnek 18 árnyalat. Fő bűnnek számít a mohóság, a butaság, a harag, a könnyelműség, a határozatlanság és az irigység.

happy wheels