InfoPont Ajánló Magazin
Életmód

Nekem a Valentin nap

Hogy mit jelent nekem a Valentin nap?

Hát semmiképpen sem azt, amit az amerikát hájpoló Valentine’s Day fanoknak. Az utóbbi években a Valentin nap ünnepléséhez inkább üzleti érdekek kötődnek, mint sem a szerelem sajnos éppen a lényeg veszett el.
Jól hangzatos reklámok, piros szívecskés termékek, drága csokrok, bonbon, pezsgő, szexi fehérnemű, fényűző csinnadratta, mert ezen a napon nagy a szerelem, és ezt demonstrálni is kell. Persze közben megjelentek a Valentin nap ellenzői is, akik szerint, felesleges ünnepelni egyetlen napon a szerelmet, ha egész évben szerelmesek lehetünk, ab ovo, mindennap Valentin nap van annak, aki igazán szeret.

De honnan is indult?

Szent Bálint (Valentin, vagy Valentinus) a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje. Magyarországon ezeknek a szentnek nem alakult ki jelentős egyházi kultusza. Viszont az angolszász országokban Valentine (Bálint) napján (február 14.) tartott Valentine’s Day (magyarul: Bálint-nap) ünnepe a 20. század végétől világszerte elterjedt világi „szerelmes-ünnepként”.

Az angolszász szokás Magyarországon az angol elnevezés magyarosított formájú átvételével, mint Valentin-nap vált ismertté és népszerűvé az 1990-es évektől kezdődően. Ezen az ünnepen a szerelmesek megajándékozzák szerelmüket, vagy szerelmes üzenettel kedveskednek neki. A Valentin-nap vallási eredete világszerte, így Magyarországon is elhomályosult.

Szeretni menő

Az üzleties ünnepektől elhatárolódunk, de abban hiszünk, hogy az ünnepekre szükségünk van. Ünnepek és hagyományok nélkül, rendkívül üresek lennének a mindennapok. Mert ünnepelni igenis jó. Az ünnepeknek fontos jelentőségük van az életünkben. Ilyenkor adhatunk egy kis plusz figyelmet egymásnak, megállhatunk egy pillanatra és fényessé tehetjük a szürke hétköznapokat. Nincs olyan ember, akinek ne esne jól, egy figyelmes gesztus, egy pici kis meglepetés, egy ölelés vagy csak egy mosoly. De ne felejtsük el, hogy az igazi ünnep nem a pénz mennyiségén múlik. Szeretni viszont menő.


Olvass bele a magazinunkba is:

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Feldmár András a szolidaritásról

Zalai Mariann

Virág mellé figyelem – Ajándékozzunk gondoskodást anyák napjára!

Glück Viktória

aGARAMI ajánlja: Grandiózus koncertváltozattal ünnepel a 35 éves István, a király

Zalai Mariann

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben