InfoPont Ajánló Magazin
Életmód

Kutya elsősegély – Mit tegyünk, ha a kutyánk megsérül útközben?

A kutyákat bárhol, bármikor érhetik apró balesetek. Ilyenkor ott, helyben kell az elsősegély! Hogy ne érjen felkészületlenül, és segíteni tudj, ha baj van, olvasd el a következő tippeket!

Ha a kutyád megsérül séta közben:
 • Próbáld a lehetőségekhez képest elsősegélyben részesíteni! Ha súlyos a baj, hívj segítséget!
 • Azonnal induljatok haza.
 • A lehetőségekhez képest kíméld a kutyádat: ha elbírod, vidd ölben vagy hívj segítséget.
 • Külső sérülés, csípések, ficam, hőguta vagy allergia esetén vidd állatorvoshoz.
Elsősegélydoboz

Az elsősegély készletet érdemes egy kisebb dobozban tartani, és időről időre ellenőrizni a szavatosságot, hasonlóan az autós elsősegély dobozhoz.

Tartalma:

 • steril mull-lap és mullpólya
 • Betadine és alkoholos kézfertőtlenítő
 • Leukoplast vagy más téphető ragasztó
 • állatorvosi kötözőpólya
 • antibakteriális kenőcs
 • tiszta kendő
 • csipesz, olló, kullancskiszedő kanál

Ezeknek a segítségével könnyen elláthatsz kisebb sérüléseket, köröm-beszakadást, horzsolást, amíg állatorvoshoz nem értek. Az elsősegélykészleten kívül mindig legyen nálad tiszta ivóvíz és itatótálka!

Rovarcsípés

Méh- vagy darázscsípés esetén keresd meg a fullánkot, és távolítsd el csipesszel. Ha tudod, hogy a kutyád allergiás a méhcsípésre, mindig legyen nálad a megfelelő gyógyszer, amelyet az állatorvosod fog felírni! Ha kullancsot találsz a kutyádban, kullancskiszedő kanállal távolítsd el, vagy ha nem vagy biztos magadban, keresd fel mielőbb az állatorvost.

Talpsérülések

Üvegszilánk, tüske, fémdrót, és még számos éles, szúró tárgy okozhat talpsérülést, az intenzív terhelés aszfalton vagy köves talajon pedig horzsoláshoz vezethet. Ha a kutyád megsérült, és nem teszi le a lábát, azonnal vizsgáld meg! Ha beleállt valami a talpába, próbáld meg óvatosan eltávolítani kézzel vagy csipesszel. Tisztítsd meg és fertőtlenítsd a területet, az esetleges vérzést próbáld csillapítani. Szükség esetén pólyázva kösd be a lábát, mintha egy kis zoknit készítenél. A kész kötést tekerd át állatorvosi pólyával és leukoplasttal rögzítsd a lábszárhoz. Ezzel minimalizálod a fertőzésveszélyt és valószínűleg fájdalom nélkül haza tud sétálni veled. Mielőbb keresd fel az állatorvost.

Húzódás, ficam

Ha kutyád bicegni kezd, vagy láthatóan nem terheli valamelyik lábát, lehet, hogy húzódás vagy ficam van a háttérben. Először nézd meg, hogy nem lépett-e bele valamibe! Ha nem látsz külső sérülésre utaló jelet, akkor hagyd pihenni húsz percet. Ha a bicegés továbbra is fennáll, ne hagyd, hogy tovább terhelje a lábát, mielőbb induljatok haza az állatorvoshoz.

További hasznos és érdekes tudnivalókért böngészd a Kutyabarát.hu oldalát!


Olvass bele a magazinunkba is:

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Menhelyi kutyáknak segít gazdát találni a Főtaxi

Glück Viktória

Kiderült, kik lettek idén a legjobb kutyabarát szolgáltatók

Zalai Mariann

Fél a kutyám a víztől, mit tegyek?

InfoPont

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben