InfoPont Ajánló Magazin
Kikapcsoló

Fiatal drámaírók (kávé)háza – Új irodalmi eseménysorozat hódít Budapesten

Egy csésze forró kávé, pár égetően aktuális kérdés, és szerzők, akiknek a válaszok közös keresésére már pályájuk elején is igényük van. Ez az alapreceptje a Fiatal Drámaírók Háza új irodalmi programsorozatának, ami kezdi meghódítani a legnépszerűbb budapesti kávéházakat. 

Az ötlet természetesen nem új, a kávéházak és az irodalom kapcsolata egy nagy múltra visszatekintő szerelem. Elég csak a tizenkilencedik és huszadik század legnagyobb íróira, költőire és törzshelyeikre gondolnunk. Sőt, bizonyára sokan voltunk is már legalább egy irodalmi esten valamelyik kedvenc kávézónkban, bisztrónkban, vagy akár kocsmánkban. A megszokott, színpadból és nézőtérből álló helyszíneknél gyakran sokkal maradandóbb színházi élményt tud kínálni egy izgalmasan berendezett vendéglátóhely, ezekből pedig szerencsére nincs hiány itthon. 

A szervezőknek is számos alkalmuk volt már korábban a nem színházi terek áldásos hatásairól megbizonyosodni. Kéthavonta megrendezésre kerülő állandó eseménysorozatuk, az Okuláré Projekt jelenleg 20 partnerhelyszínt számlál, melyek között színházak, művelődési házak és külhoni magyar házak mellet kávéházak is megtalálhatók. A projekt rendszeres nyílt pályázatokkal biztosítja a kortárs magyar irodalmi élet vérfrissítését, jelenleg már két évad óta. A szakmai zsűri által kiválasztott hat legjobb szöveget a szerzőknek lehetősége nyílik fejleszteni, majd az említett fővárosi, belföldi, és külföldi helyszíneken bemutatni. A premieridőszakot követően pedig az egyfelvonásos darabok eljuthatnak akár Karinthy vagy Ady kedvenc helyeire is, a magukat befogadó műhelyként és produkciós irodaként jellemző Fiatal Drámaírók Háza segítségével. Így az új eseménysorozat szövegutánpótlása folyamatosan biztosított, a szerzők pedig számos értékes visszajelzéshez jutnak az előadásokat követő beszélgetéseken.

„Elsőszámú célunknak tartjuk, hogy a kortárs irodalmon keresztül lehessen diskurzusokat kezdeményezni, és hogy ezt ne csak már ismert és kanonizált szerzők tehessék meg.” – mondta Horváth Benji, a szervezet alapítója, és úgy tűnik, ezzel a hitvallással sokan egyetértenek.

Állandó budapesti helyszíneik közül a Trafóban és a Manyiban is gyakran teltházasak a felolvasóestek, projekt alapú együttműködőként pedig az idei évben a Főfotó kávézót és a Hadik bohém nagytestvérét, a Szatyor Bárt is üdvözölhették.

„A pályakezdők tehetségeknek mindig is szüksége volt olyan fórumokra, ahol hallathatják a hangjukat és visszajelzéseket kaphatnak, a világot jelentő deszkák előtt mindenkinek kell egy ugródeszka. Ez ma nagyon szerencsésen találkozik azzal a közönségigénnyel, hogy az információs buborékok korában kifejezetten elkezdtek vágyni az emberek sokféle új nézőpont megismerésére. És ki is biztosíthatná ezt jobban, mint az írók legújabb generációja?” – tette hozzá a projekt hirtelen sikerének titkáról Szűcs Virág Natália, kommunikációs koordinátor.

Akit egy jó eszpresszóhoz hasonlóan felélénkít egy irodalmi témájú előadás és az arról való vita, az a következő hetekben több helyen is találkozhat a csapat programjaival. Február 5-én 17:00-kor Újbuda méltán híres Szatyor Bárjába hozzák el Ádámot, Évát, egy urológust, és egy tűzről pattant nagymamát – a teljesség igénye nélkül. Február 15-én 20:00-kor pedig a Trafóban indítják el az évad következő fordulóját, a “Mítosz” hívószóra készült szövegek első, fővárosi premierjével. Az eseményekkel kapcsolatos részletek, valamint az Okuláré Projekt információi és pályázati kiírásai a szervezet közösségi média oldalain megtalálhatók. 

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben