InfoPont Ajánló Magazin
Utazó

A tudomány és hit harmóniája: sikeres a Bibliai ásványok vándorkiállítása a református iskolákban

Fotó: Art Geo Palota

A tudomány és a hit gyakran tűnnek egymással ellentétesnek, ám egy új, kreatív kezdeményezés célja, hogy bebizonyítsa, ezek a területek egymást kiegészítve is képesek gazdagítani a megértésünket a világról. Az SZTFH Földtani Szolgálata egy innovatív, ismeretterjesztő vándorkiállítást indított útjára a 2023/24-es tanévre, amelynek keretében a Biblia és a tudomány világát értékes ásványokon keresztül kívánják összekapcsolni. A kiállítás első körben öt református iskolában kerül megrendezésre, nagy lelkesedést váltva ki az intézményekben – számolt be magazinunknak a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóság.

Kiállítás a Biblia Ásványairól

A kiállítás szakmai előadásai arra fókuszálnak, milyen szerepet játszottak a Bibliában említett ásványok a korabeli mindennapokban, és milyen jelentőségük van napjainkban. Méhes Tamás, az SZTFH képviselője, örömmel számolt be arról, hogy az iskolák vezetősége lelkesen fogadta a kiállítás ötletét, és szívesen biztosították a helyszíneket a rendezvény számára.

Az utazó kiállítás 2024. március 11-én, hétfőn kezdte meg körútját a Ceglédi Református Általános Iskola és Óvodában. Az intézmény dísztermében Dr. Péterdi Bálint geológus-muzeológus tartott előadást, amely során a diákok megismerkedhettek a kiállítás anyagával ásványtani szempontból. Az iskolák feladata volt, hogy minél több felsős diáknak lehetőséget biztosítsanak a 2×45 perces előadáson való részvételre. Az előadásokat az iskola lelkipásztora vagy hittanoktatója egészítette ki egy bibliai történettel kapcsolatos kőzet bemutatásával.

Fotó: Ceglédi Református Általános Iskola és Óvoda

A kiállítás három tárlóban mutatta be az ásványokat: az első tárló az ércásványokat, a második az achátot, opált, festékeket és a sót, a harmadik pedig a makrokristályos kvarcot és kalcedont tartalmazta. Mindegyik ásvány mellett egy-egy rövid bibliai idézet segítette a látogatókat az ásványok és a bibliai történetek közötti kapcsolat megértésében. A kiállítás digitális totemmel is kiegészült, amelyen olyan értékes ásványok képeit vetítették, amelyek nem kerülhettek a tárlókba.

Sikert aratott a diákok között

Április 8-12. között a Kecskeméti Református Általános Iskola adott otthont a kiállításnak. Az egyik hittanoktató a kiadott bibliai igék alapján hittanóra keretében dolgozta fel az ásványok jelentőségét, majd a diákok megtekintették a kiállítást, és egy fényképklipet is készítettek összefoglalóul.

Április 15-én az alsóörsi Endrődi Sándor Református Általános Iskola volt a következő állomás, ahol 160 érdeklődő diák vett részt a kísérő tanáraikkal együtt.

Május 6-10. között a Mezőtúri Református Kollégium adott otthont a kiállításnak. A tanév utolsó állomása pedig Orosháza lesz, ahol 2024. május 27-én az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola látja vendégül a kiállítást.

Az SZTFH Földtani Szolgálata által szervezett vándorkiállítás nemcsak a tudomány és a hit közötti kapcsolatot erősíti, hanem gazdagítja a diákok ismereteit is. Az ásványok és a bibliai történetek összekapcsolása révén a diákok új megvilágításban ismerhetik meg a világot, és értékes tudással gazdagodhatnak. A kiállítás képei és további részletei megtekinthetők az Art Geo Palota Facebook oldalán.

InfoPont Magazin

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben