Életmód
Coworking kalauz kezdőknek – 3. rész
  • 2020. február 4.

Minisorozatunk fellelkesült olvasói már biztos égnek a vágytól, hogy megszerezzék életük első coworking tapasztalatát. Azonban még többekben ott motoszkálhat a kétség, hogyan is kell viselkedni, milyen írott és íratlan szabályai vannak egy közösségi irodának, mit, és hogyan lehet csinálni, illetve mi az, amit semmiképp nem kéne. Ez a rövid kis coworking etikett segíteni fog eloszlatni a bizonytalanságot.

A jó hír mindenképpen az, hogy a közösségi irodák legkevésbé sem merev szabályrendszerükről, szigorú protokolljaikról vagy előírásaikról ismertek. Sőt, többnyire a szabadság, a kötetlenség és egyfajta lazaság a jellemző. Ez persze messze nem azt jelenti, hogy úgy és azt csinálunk, amit akarunk, de ezt a néhány jótanácsot megfogadva mindenféle kellemetlenség elkerülhető.

Kérdezz nyugodtan!
Akármennyire is felkészült vagy, biztos lesz sok minden, ami nem magától értetődő. Fordulj nyugodtan a community managerhez, vagy bárkihez a csapatból. Készséggel és kedvesen fogják megválaszolni még a legfurábbnak tűnő kérdéseket is, és elmagyarázzák, mi hogy működik.

Ismerkedj bátran!
Nem, ez egyáltalán nem cikis. A legtöbben azért választják a közösségi irodát, hogy új kapcsolatokra tegyenek szert, szakmai networkjüket bővítsék, és akár lehetséges partnereket, munkatársakat találjanak.

Legyél tekintettel a többiekre!
Fontos szabály, hogy ne zavard a többieket. Legfőképp azzal, hogy hangos vagy. Ha telefonálsz vagy skypolsz, használd a telefonfülték/skype szobát, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor legalább a fülesedet. És semmi sales! Ha valakit érdekel, amit csinálsz, amivel foglalkozol – nyugodt lehetsz – meg fog találni.

Ne hagyj kupit magad után!
Senkinek nem feladata, hogy feltakarítson utánad, és a kávéscsészéd sem tisztul meg magától. Itt mindenki a maga ura és a maga szolgája. Ha nem így teszel, senki nem fogja szóva tenni (egy ideig), hanem megcsinálják helyetted, de nem leszel népszerű. Sőt.

Vegyél részt a közösség életében!
A közösségi iroda nem pusztán egy munkahely, a legjobbakban aktív közösségi élet is folyik. A KAPTÁRban például minden héten csinálunk egy közösségi ebédet, és a szakmai progamokon kívül számtalan közösségi programot is szervezünk. Tematikus esték, közös borozások, korcsolyázás, kirándulás, oda csatlakozol, ahova akarsz.

Ugye egész jól hangzik? Ha megjött a kedved, ugorj be hozzánk a KAPTÁRBA egy kávéra!

 

Cimkék:
happy wheels