InfoPont Ajánló Magazin
Kikapcsoló

Hat friss, gondolkodtató magyar animáció

Humor, társadalomkritika, filozofikus és művészi képsorok – öt animáció, amelyeket ezeken a téli estéken érdemes megnézni mindenkinek, aki a megszokott sorozatok helyett valami kuriózumra, fiatal magyar alkotók műveire vágyik.

Nem véletlenül nevezik alkotóegyetemnek a METU-t. Animációs képzése jó pár sikert megélt már. A következő rövidfilmeket is az egyetem hallgatói készítették, és legtöbbjük jó pár hazai és nemzetközi elismerést is bezsebelt. A filmek a Dot&Line oldalon, az alkotókkal készült interjúkkal együtt is megtekinthetők. Aki pedig az online elérhető filmek után kedvet kap az animációs filmekhez, az ingyenes Animascope fesztiválon január 25-én megtekintheti a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatóinak diploma- és vizsgafilmjeit.

Jacques ámokfutása, avagy mikor veszítjük el bizalmunkat önmagunkkal szemben? (Horesnyi Máté)

A fekete-fehér, abszurd jelenetekből álló, a mindennapok értelmét kereső animáció Jacques Tati francia filmrendező előtt tiszteleg. Szabad kompozíciós film, amely „egymástól független jelenetek összekapcsolásából adódó érzet mentén próbálja definiálni a mindennapok mibenlétét.”

Betti (Ács Zsuzsanna)

A dokumentarista animációs film egy interjúra épül, amelyet a Metropolitan Egyetem animációs mesterszakán végzett Ács Zsuzsanna egy női taxisofőrrel, Forgó Bettivel készített. Bettiben a nyolcvanas években punkként erős volt a szabadságvágy, amit később a taxizásban talált meg.

Mamahotel (Orosz Tina)

Aktuális, elgondolkodtató és vicces film a fiúról, aki épp hazafelé tart, hogy segítse beteg édesanyját, és egyúttal bemutassa szerelmét a családjának. Az anyósjelölt nem örül túlságosan a váratlan vendégnek. A hatperces karikatúra nagyon aktuális szociális problémát jelenít meg humoros stílusban, letisztult, minimalista, mégis érzékletes animációval.

Papa (Bakos Fanni)

Szavak nélkül is sokatmondó film, melyben egy kislány édesapját kíséri a hosszú úton. Szimbolikusan jeleníti meg azt a folyamatot, ahogyan a gyerek megéli szülője elvesztését, a dacolástól kezdve az elfogadáson át az elengedésig.

Spirit Walk (Finta Simon)

Lélekvándorlás. Technikájában és megvalósításában is nagyban eltér az előzőktől, de éppen ezért színesíti a palettát. Az absztrakt, nem könnyen emészthető, homályos alkotás egy régi erdőben játszódik, és ahogy haladunk a mély belseje felé, a növényzet egyre hangosabban kommunikálja emlékeit felénk. Nehezen értelmezhető, mint ahogy maga az élet is.

Bardo (Spitzer Fiorella)

Az öreg halász és kutyájának története életről, elmúlásról és a kettő közti átmenetről.

Aki kedvet kapott az animációs világhoz, január 25-én a hetedik Animascope-on, az Uránia Nemzeti Filmszínházban nagyvásznon tekintheti meg a Budapesti Metropolitan Egyetem 2020-ban és 2021-ben diplomázott alap- és mesterszakos hallgatóinak diploma- és vizsgafilmjeit.

Jó néhány közülük már sikeres fesztiválkörútját járja, míg mások nemrégiben nyerték el végleges formájukat, így premier vetítésként találkozhat velük a nagyközönség.

A METU Animáció szemléletéhez hűen a programban változatos témájú, technikájú és stílusú filmek láthatók, bepillantást nyújtva az egyetem animációs műhelyében zajló alkotói munkába.

A METU Alkotóegyetem gyakorlatorientált képzései révén a hallgatók már a tanulmányaik alatt olyan kész alkotásokkal bővítik portfóliójukat, amelyek alkalmasak arra, hogy a közönség nagyvásznon, egy minifilmfesztivál keretében láthassa őket.

 

Animascope – részletek

Időpont: 2022. január 25. kedd, 18.00-19.30
Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház (1088 Budapest, Rákóczi út 21.)
A vetítés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció itt.

A 7. Animascope-on vetített filmek:

 • Bera Viktória: Ketten
 • Csánki Zsófia: Calliope
 • Csóka Dóra: Adigo
 • Eckert Szonja: Az idegen fivér
 • Eszes Fruzsina: Sodrás
 • Horesnyi Máté: A kisebbik rossz
 • Kardos Eszter: Már nem félek
 • Lantos Júlia: Inkognito
 • Muresán Gabriella: Sok
 • Osztós Zsófia: Akárhová
 • Scheffer Alexandra: Utoljára ébren láttak
 • Tóth Orsolya: Glitch
 • Varró Viktória: Platón szobája
 • Wator Ádám, Fekete Attila: Sunshower

Februárban folytatódik a filmes mustra: február 2-án 18.30-tól szintén az Uránia moziban várja az érdeklődőket a METU mozgókép szakos hallgatóinak eseménye, a Cinemascope. A vetítésen a Képalkotás – Mozgóképkultúra és média BA, a Televíziós műsorkészítő BA és a Televíziós műsorkészítő művész MA szakok utóbbi két évben készített, élőszereplős válogatott diplomafilmjei láthatók.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Ez is érdekelhet:

Less be Mátyás király korába a Magyar Nemzeti Múzeumban!

InfoPont

PICi Kiállítás – Óriás Hősök

Glück Viktória

MOME FAIR | vol. 3: a hazai design közeg menő arcai és Te

InfoPont

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben