InfoPont Ajánló Magazin
Gasztro

Ezt jól kisütöttük!

Ha farsang, akkor farsangi fánk. Még pedig nem is akárhogyan, hanem úgy, ahogyan a nagyi készítette. Bizonyára a farsangi fánk az egyik legismertebb hagyományos, karneváli időszakra jellemző édesség, amelyet sokan szeretnek. A fánk tészta alapja puha és lágy, ahol a liszt, tojás, cukor és élesztő együttesen alkotja a tökéletes állagot. És mi lehet a titok?

A farsangi fánkokat forró olajban sütik aranyszínűre, majd porcukorba hempergetik, így kapva meg a jellegzetes külső bevonatot. Az édes és puha tészta párosul a porcukor édes ízével, így a farsangi fánk tökéletes desszert vagy reggeli csemege a vidám és ünnepi időszakban. A farsangi fánk készítése és fogyasztása különböző hagyományokhoz kapcsolódik, amelyek sok helyen szerte a világon a jókedvet és a boldogságot jelképezik.

Hoztunk nektek két nagyon finom fánk receptet, garantált a siker, ha azt szeretnétek, hogy az egész családot lenyűgözzétek.

Mennyei csörögefánk, ahogyan a nagyi készítette

Elkészítés:

A csörögefánk elkészítéséhez a lisztet keverőtálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sütőport, a szódabikarbónát, a vaníliás cukrot, a sót és a kristálycukrot. Alaposan összekeverjük. A lisztbe morzsoljuk a vajat, majd a tojásokat és a tejfölt is hozzáadjuk, és tésztát gyúrunk belőle. Lisztezett felületen kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, majd rombuszokat vágunk belőle (derelyevágóval vagy késsel), aminek a közepébe vágást ejtünk és a vágáson keresztül átfordítjuk az egyik sarkát. Egy serpenyőben olajat hevítünk, és bő olajban kisütjük a csöröge- fánkokat. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Hozzávalók:

40 dkg liszt

0.5 csom. sütőpor

1 csip. szódabikarbóna 1 csom. vaníliás cukor 1 csip. só

5 dkg cukor

10 dkg vaj

2 db tojás

3 ek tejföl

olaj a sütéshez porcukor

Glutén-, és cukormentes fánk, hogy te se maradj ki a jóból!

Elkészítés:

Egy dl langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt, egy evőkanál  xilittel.  Utána  összeállítjuk  a  tésztát. A lisztkeverékhez adjuk a tojássárgájákat, a rizstejszínt, az olvasztott, langyos margarint, majd a felfuttatott élesztőt. És jó alaposan, fakanállal 10-15 percig dagasztjuk. Meleg helyen 1,5 órát kelesztjük, majd  lisztezett  deszkán  átgyurkáljuk,  kinyújtjuk és kiszaggatjuk, letakarjuk. Meleg helyen tovább kelesztjük kb. fél órát. Bő, forró olajban négyesével kisütjük, mindkét oldalát aranybarnára. Cukormentes baracklekvárral és xilitporral megszórva tálaljuk.

Hozzávalók:

300 g gluténmentes lisztkeverék (Schär Mix B) 2 db tojássárgája

15 g friss élesztő 1 ek xilit

200 ml növényi tejszín (rizstejszín) 1 dl víz

50 gr margarin

1 csipet só

2 csapott ek gluténmentes lisztkeverék (gyúráshoz)

100 g xilit (tálaláshoz)

100 g sárgabaracklekvár (tálaláshoz) 10 dl napraforgó olaj

Forrás: nosalty.hu

“Magyarországon a 19. század tájékán terjedt el a manapság igen népszerű finomság; az étel eredetéről számos teória létezik; a közismert legenda szerint Marie Antoinette francia királynéhoz köthető az elterjedése, mások szerint pedig Bécsből származik. Kedvelt változatai a képviselőfánk, a forgácsfánk, a farsangi fánk, a csörögefánk, illetve a szalagos fánk.

Magyarországon a fánk fogyasztása a farsanghoz kötődik: a farsangi fánk népszerű böjt előtti csemege, ekkor a keresztény hagyományok szerint érdemes minél több fánkot enni a falánk élvezetek megvonása előtt. A népi hiedelmek szerint a fánk a párkeresés egyik szimbóluma: a lányok egy-egy fánk ajándékba adásával jelezték a fiúknak szimpátiájukat.” Wikipédia

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben