A legenda szerint egy perzsa hercegnő reménytelenül beleszeretett egy hercegbe. Azért, hogy a férfi engedjen a varázsának és viszontszeresse, úgy döntött, hogy megbabonázza őt egy szerelmi bájitallal átitatott varázskaláccsal. Így született meg a perzsa szerelemtorta. Ez a csodálatosan puha, rózsaillatú, vajas torta frissen őrölt kardamommal és mandulaliszttel készül, a tetejét citromos cukormázzal, tört pisztáciával és rózsaszirommal díszítjük.
HOZZÁVALÓK ( 10-12 személyre)
A TÉSZTÁHOZ:
200 g puha vaj + a forma kikenéséhez 225 g nádcukor
4 tojás
½ citrom leve és reszelt héja
½ narancs leve és reszelt héja
2 teáskanál rózsa- vagy narancsvirágvíz
3 evőkanál tejföl vagy natúr joghurt 150 g finomliszt + a formához
2 teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
½ teáskanál őrölt kardamom vagy fahéj 100 g őrölt mandula
100 g őrölt pisztácia
A DÍSZÍTÉSHEZ:
150 g porcukor
½ citrom leve
1 evőkanál narancslé néhány csepp rózsavíz
1 evőkanál ehető szárított rózsaszirom 25 g apróra vágott pisztácia
A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük. A sütőformát vajjal kikenjük, és belisztezzük. Konyhai robotgépben a vajat a cukorral habosra keverjük. A tojásokat egyenként hozzáadjuk, majd a reszelt citrom és narancshéjat, valamint -levet, a rózsavizet, végül a tejfölt is belekeverjük.
Másik tálban a lisztet a sütőporral összeszitáljuk, majd a szódabikarbónát, a kardamomot, a mandulát és a pisztáciát hozzáadjuk. A száraz keveréket apránként a citrusos tojásba keverjük. A masszát az előkészített sütőformába simítjuk, majd az előmelegített sütőben 35- 40 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is teljesen átsült-e. Azután 1-2 percig még a formában hagyjuk, majd óvatosan kiborítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A díszítéshez a porcukrot annyi citrom- és narancslével habosra keverjük, amennyivel sűrű, sima, még folyékony cukormázat kapunk. Néhány csepp rózsavízzel ízesítjük. A cukormázat óvatosan a tortára kanalazzuk, és hagyjuk lefolyni. Várunk 3-5 percig, hogy a cukormáz kissé megdermedjen, majd a rózsaszirmokkal és pisztáciával megszórjuk. Tálalásig hagyjuk teljesen megszilárdulni.
Forrás: Cserháti Tamara: Édes Közel-Kelet
53 ínycsiklandó finomság a mesés Közel-Kelet világából c. könyv Ételfotó: Szendeff Lőrinc, BOOOK