InfoPont Ajánló Magazin
Gasztro

Az igazi perzsa szerelemtorta

A legenda szerint egy perzsa hercegnő reménytelenül beleszeretett egy hercegbe. Azért, hogy a férfi engedjen a varázsának és viszontszeresse, úgy döntött, hogy megbabonázza őt egy szerelmi bájitallal átitatott varázskaláccsal. Így született meg a perzsa szerelemtorta. Ez a csodálatosan puha, rózsaillatú, vajas torta frissen őrölt kardamommal és mandulaliszttel készül, a tetejét citromos cukormázzal, tört pisztáciával és rózsaszirommal díszítjük.

HOZZÁVALÓK ( 10-12 személyre)

A TÉSZTÁHOZ:

200 g puha vaj + a forma kikenéséhez 225 g nádcukor

4 tojás

½ citrom leve és reszelt héja

½ narancs leve és reszelt héja

2 teáskanál rózsa- vagy narancsvirágvíz

3 evőkanál tejföl vagy natúr joghurt 150 g finomliszt + a formához

2 teáskanál sütőpor

½ teáskanál szódabikarbóna

½ teáskanál őrölt kardamom vagy fahéj 100 g őrölt mandula

100 g őrölt pisztácia

A DÍSZÍTÉSHEZ:

150 g porcukor

½ citrom leve

1 evőkanál narancslé néhány csepp rózsavíz

1 evőkanál ehető szárított rózsaszirom 25 g apróra vágott pisztácia

A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük. A sütőformát vajjal kikenjük, és belisztezzük. Konyhai robotgépben a vajat a cukorral habosra keverjük. A tojásokat egyenként hozzáadjuk, majd a reszelt citrom és narancshéjat, valamint -levet, a rózsavizet, végül a tejfölt is belekeverjük.

Másik tálban a lisztet a sütőporral összeszitáljuk, majd a szódabikarbónát, a kardamomot, a mandulát és a pisztáciát hozzáadjuk. A száraz keveréket apránként a citrusos tojásba keverjük. A masszát az előkészített sütőformába simítjuk, majd az előmelegített sütőben 35- 40 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is teljesen átsült-e. Azután 1-2 percig még a formában hagyjuk, majd óvatosan kiborítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A díszítéshez a porcukrot annyi citrom- és narancslével habosra keverjük, amennyivel sűrű, sima, még folyékony cukormázat kapunk. Néhány csepp rózsavízzel ízesítjük. A cukormázat óvatosan a tortára kanalazzuk, és hagyjuk lefolyni. Várunk 3-5 percig, hogy a cukormáz kissé megdermedjen, majd a rózsaszirmokkal és pisztáciával megszórjuk. Tálalásig hagyjuk teljesen megszilárdulni.

Forrás: Cserháti Tamara: Édes Közel-Kelet

53 ínycsiklandó finomság a mesés Közel-Kelet világából c. könyv Ételfotó: Szendeff Lőrinc, BOOOK

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben