Utazó
Peter’s Planet – Belarusz
  • 2019. szeptember 3.

A kint töltött tíz napban nemcsak a fővárost, Minszket fedeztem fel, de busszal és vonattal az ország összes fontos és nagyobb városába, néhány kisebb – nagyobb falujába, két nemzeti parkjába is eljutottam. A jobb időkihasználás érdekében két éjszakát töltöttem utazással vonaton, a helyiekkel való közelebbi kapcsolódáshoz couchsurfingeltem is, és azzal a flow-val utaztam körbe az országot, ahogyan a legjobban szeretek felfedezni. Nagyszerű emberekkel, történetekkel és tájakkal találkoztam.

FEDEZZÜK FEL A VIDÉKET
A korosztályom az általános iskolában szerzett orosztudás felfrissítésével boldogul, jól jön, ha az ember tud cirill betűket olvasni, de buszjegyet lehet angol nyelvű automatákból venni és ott is kártyával fizetni. A vonatjegy vásárlásnál és úgy általában mindenhol rendkívül türelmesek. Többször visszaolvasták nekem (igaz, oroszul) hogy hánykor, hová, melyik platformról és melyik kocsiban utazom, mielőtt kifizettem a jegyeket. Ha valaki nem tud oroszul, legalább a számokat tanulja meg indulás előtt egytől húszig, szerintem hasznos lesz. A vonat olcsó és akárcsak az egész ország, patyolattiszta.

 

 

 

GRANDIÓZUS TEREK MINSZKBEN
Ha megérkezel Minszkbe, szerintem kezdj a főtéren, ahonnan a város főútja is indul, azon belül pedig keresd meg a  Centralny supermarket kávézóját. Az is grandiózus, nosztalgikus és minden társadalmi osztály képviselteti magát benne. Olyan hangulata van, mint a Ferenciek terén lévő egykori Jégbüfének. Órákat tölthetsz el itt, ráadásul van mellette egy metrómegálló is, csodálatos szocialista – realista képzőművészeti alkotásokkal a homlokzatán.

 

 

 

 

VÁRKASTÉLY TÚRA
Mir, a lovagkori vár az UNESCO Világörökségének része, Minszkből félnapos kirándulással busszal meglátogatható, nagyon közel van és érdemes a kisvárosban is szétnézni. Szinte mindenhol lehet kártyával fizetni, legyen szó akár buszjegy akár vonatjegy vásárlásról az állomáson, és ha szerencsénk van, akkor találunk egy nyitva tartó ‚bánnyát’, vagyis fürdőt is, ami tényleg életre szóló élmény.

 

 

 

 

KEDVES EMBEREK
Összesen négy éjszakát töltöttem Minszkben. Elcsíptem egy darabkát a minden évben megrendezett ‘Vulica Brasil’ fesztiválból, ami egy kortárs művészeti fesztivál a legjobb DJ-kel. A megérkezésem utáni napra esett a hipszter negyedben az év partijaként megrendezett pop up Havanna Party, kubai és belarusz zenékkel. A város tele van jobbnál jobb kávéházakkal és múzeumokkal, szép és kedves emberekkel.

 

 

 

 

Szöveg: Szűcs Péter Képek: PetersPlanet.travel

Szűcs Péter fotóival és utazós történeteivel nemcsak a blogján, a PetersPlanet.travel site-on, hanem nálunk is rendszeresen találkozhattok.

instagram: @petersplanet.travel
facebook: PetersPlanet.travel

 

happy wheels