Utazó
Nápoly és környéke
  • 2019. szeptember 3.

Nápoly önmagában is izgalmas desztináció lehet bármely korosztály számára annak nyüzsgő trattoriáival, izzó éjszakai életével, rusztikus kisutcáival, de aki szeretné megfűszerezni a városi barangolást, annak kiemelten ajánlott körbeutaznia nem csupán Campania, de Salerno megyét is, hiszen Itália talán leggyönyörűbb régióit ismerheti így meg a vakáció során.

Amalfi-part, a Limoncello mekkája
Mielőtt útnak indultunk, magunk sem hittük el, hogy milyen kilátásban lesz részünk a Nápolytól délre eső, Sorrentótól egészen Salernóig húzódó partszakaszon, ahol egymást érik olyan városok, mint Positano, Praiano, Amalfi, Attrani és Ravello. Főszezon ide vagy oda, mi nem éreztük túlzsúfoltnak a városokat sem egyenként, sem látványosságokra lebontva. Az egész szakasz különlegessége, hogy mindegyik városból más arcukat mutatják a drámai Amalfi-part sziklái és néhol a Tirrén-tenger hangulata is különféle árnyalatokban, például türkizkékben mutatkozik meg. Fontos megjegyezni, hogy ugyan végig tenger mellett vagyunk, mesésebbnél mesésebb kilátásokkal, de strandolni korlátozott számú és méretű szakaszon lehet csak a sziklás, szaggatott part végett.

Positanónál van ugyan kiépített városi strand, de érdemes a várost körbejárni, hiszen különleges, egyfajta elvarázsolt hangulat lengi be ezt a kis ékszerdobozt. Amit még nem hagyhat ki a kíváncsi turista, az Amalfi és Ravello. Amalfi az egész part központja, ide futnak be az egynapos hajó és buszutakról érkezők, itt összpontosul a part forgalma és a helyi történelem. A citrom itt mindennek a lényegi eleme, így ne felejtsünk el vásárolni abból készült kézműves kozmetikumokat, likőrt, helyes textileket az otthoniaknak.

Látványosságok: Villa Rufolo, Villa Cimbrone, Amalfi dóm, Parrochia di San Gennaro, Az Istenek Ösvénye, Ponte Benevento.

A legjobb vacsora: Kasai (Via Umberto I, 84, 84010 Praiano)
A legjobb ital: Lemon Spritz (kérjétek bátran, mindenhol lehet kapni!), Bar al San Domingo (Piazza Duomo, 2, 84010 Ravello)

Nápoly, a város, amely sosem alszik
Nápoly Campania megye székhelyeként Olaszország egyik legfontosabb kikötő és kereskedelmi állomása a mai napig, így a különböző nemzetek, építészeti stílusok, és a gasztronómia különleges egyveleget alkotnak. Többféle arcát ismerhetjük meg a városnak, ha elindulunk a belvárosi Via Toledo metróállomástól egészen a Vanvitelliig, ahol a Castel San’Elmóról szó szerint 360 fokban csodálhatjuk meg a város negyedeit, az ikonikus Vezúvot, és ha jó időt fogunk ki, akkor még a Sorrentói-félszigetet is.

Kiemelkedő az olasz gasztonómia, amely lépten-nyomon megérinti  érzékszerveinket: nincs olyan utca, ahol ne kínálnának elsőosztályú pizzát, nápolyi streetfoodot, mint a pizza frittát, arancionét (olajban sült ragús rizsgombóc), vagy édességet. Fontos tudni, hogy Nápoly hatalmas édesség-fogyasztó, így tegyük félre a diétát, megéri!


Látványosságok: Piazza Plebiscito, Vomero festői negyede, Galleria Umberto, Spanyol negyed, Castel Dell’Ovo, Castel San’Elmo, Santa Chiara kolostor.
A legjobb pizza: sokat kell várni, de megéri – L’antica Pizzeria da Michele (Via Cesare Sersale, 1, 80139 Nápoly)
A legjobb fagylalt:  Gelateria Mennella (Via Giosuè Carducci, 45, 80121 Nápoly)

 

 

 

happy wheels