Gasztro
Mit szeretünk a Télben? – A Borbély Családi Pincészet bor ajánlója
  • 2019. december 6.

Karácsony után is számos ételre érdemes fókuszálni, már csak azért is, mert kiváló borokat fogyaszthatunk hozzájuk. Ajánlónkban a pincészet kínál borokat januári ételeinkhez.

Kocsonya

A karácsony és a két ünnep közötti időszak jellegzetes fogása a kocsonya. A remegős étel, ami elsőre úgy néz ki, mint egy fagyasztott húsleves, tulajdonképpen az is, csak egy kicsivel több bőrös rész kerül bele. Friss tormával és szintén friss, ropogós kenyérrel az igazi, de főzhetsz bele vagy mellé keménytojást is, sokan úgy szeretik.

„fröccsnekisjó” Badacsonyi Olasz rizling bort ajánljuk a kocsonyákhoz, de akár az ünnepi asztal leveseihez is jó párosítás egy friss, gyümölcsös Olasz rizling bor.


Sült kacsamell

A gasztronómia tanítása szerint a kacsamell élvezeti értéke felveszi a versenyt a legnemesebb marhahússal, a bélszínnel. Az ínyencek egy része angolosan, azaz félig átsütve kedveli (ilyenkor rózsaszín marad a hús belseje), mások a teljesen átsült húsban lelnek gyönyörűséget. Melegen, hidegen egyaránt finom. Köretként párolt vagy sült zöldségeket, illetve pikáns-fűszeres mártással készített karakteres gyümölcsféléket adhatunk hozzá.

KARÓS Badacsonyi Olasz rizling Limited selection a kacsamell vagy egyéb tartalmasabb ünnepi ételek kiváló kísérője lehet egy hordós érlelésű, nagy
testű fehérbor.


Flódni

A flódni a bőség süteménye, minden rétege szimbolikus jelentésű és kapcsolódik az ünnephez. Eredetileg hanuka ünnepére sütötték ezt a zsidó gyökerekkel bíró süteményt, de annyira tökéletes, gazdag és ünnepi, hogy mára már szinte karácsonyi süteménynek is számít, a bejgli, a zserbó és a gyümölcskenyér mellett.

Badacsonyi Zeus késői szüret az ünnepek velejárója a finom desszert, melyekkel kiváló harmóniát alkot Badacsony új fajtájából készült elegáns késői szüretelésű bor vagy egyéb desszertbor.

happy wheels