InfoPont
Különös Szilveszter
  • 2018. december 6.

Minden évben eljön az a különleges nap és éjszaka, amikor a nyugati világ elbúcsúzik az óesztendőtől. Szilveszter éjjele I. Szent Szilveszter pápáról kapta a nevét – ez a legzajosabb, legvidámabb és legnyitottabb napja az évnek, ráadásul ehhez a naphoz fűződik a legtöbb babona és szokás.
A megszokottól eltérően sok országban nem december 31-én ünneplik a szilvesztert. Az újév köszöntése leginkább a keresztény kultúrákban szokás, más vallásokban a Hold állása alapján ünneplik az újév érkezését. Eltérő napokon ünneplik az újévet többek között Vietnámban, Kínában, Thaiföldön, Szaúd-Arábiában és Egyiptomban is.
A világ szinte összes kultúrájában hisznek abban, hogy bizonyos szilveszteri szokások meghatározzák a következő év szerencséjét. Nekünk az egyik kedvencünk az olasz ünnepi lomtalanítás, de ezen túl is rengeteg érdekes szokás van még:

Vietnám: árulkodó istenek

Vietnámban az újév január 21-e és február 19-e között kezdődik. Mozgó ünnep, minden évben más időpontra esik. A vietnámiak szerint minden otthonban lakozik egy Isten, aki az újév napján felszáll a mennybe. Ott pedig elmondja, hogy a család tagjai jók, vagy rosszak voltak-e az óévben.

Japán: Kezdj tiszta lappal!

Legyen kint a fenyődísz a bejárati ajtón az év utolsó napjáig! Japánban úgy tartják, ez azt szimbolizálja, hogy maguk mögött hagyják a tavalyi év összes búját-baját, és tiszta lappal kezdhetik a következőt.

Japánban újévkor gereblyével húzzák be a szerencsét a házba és a hagyományok szerint pontosan 108-at kongatnak a harangokkal. A japánok úgy tartják, hogy 6 bűn van, és minden egyes bűnnek 18 árnyalata. Fő bűnnek számít a mohóság, a butaság, a harag, a könnyelműség, a határozatlanság és az irigység.

Kuba: vizet minden edénybe!

A kubaiak szilveszter napján minden kéznél lévő edényt megtöltenek vízzel, amelyet éjfél után kiöntenek az ablakon. Ezzel kívánnak tiszta, sima lefolyású újévet. A spanyolokhoz hasonlóan náluk is elterjedt a szőlőszemevés.

India: virágok a teheneken

Indiában nem szabad újév napján semmit sem kidobni, vagy kivinni a házból. Még a szemetet is tilos kivinni. Észak-Indiában újév napján tavaszi színű virágokat viselnek: a nők sárga, míg a férfiak rózsaszín, piros, lila és fehér kombinációkat.

Kína: Együtt a család!

A kínaiaknál az ünnep lényeges momentuma a családtagok találkozása, a családi együttlét. Az újév előtti napokon kitakarítanak, van, hogy a ház falait is kimeszelik és kiűzik az ártó szellemeket. Viszont újévkor ezek mind szigorúan tilosak. Újév napján új és színes ruhába öltöznek. Piros, mandarin, narancs színekben pompáznak, mert ezek a gazdagságot és szerencsét szimbolizálják.

Magyarország: Lencsére fel!

Országunkban a szerencsehozó szimbolika egyik jellegzetes étele a lencse. A már több, mint ötezer éve fogyasztott hüvelyest január elsején, első étkezésként kell enni. Ha így teszel, akkor az év során soha nem ürül ki a pénztárcád. Egyéb szemes termények, mint a köles vagy a rizs szintén szerencsét hozhatnak.

happy wheels