Gasztro
Itteremnek a modern magyar ízek!
  • 2017. november 13.

Budapesten rengeteg féle lehetőségünk van jó minőségű alapanyagokból jót enni. Ha egy étterem a híres-neves magyaros ételeket szeretné étlapra tűzni, akkor viszont nem árt, ha a koncepcióhoz társul egy nagy adag ihlet is, mely szépen végigvezet minket a 21. századi, honi gasztronómiában. Ahol a Bordónak vége lett, ott nyílt meg egy sokkal átgondoltabb és teljesebb elképzeléssel az igényesen tálalt, mégis laktató falatok iránt sóvárgó látogatók legújabb kedvence, az Itterem. Remekre szabott ebédünk titkairól fecsegünk, melyet Király utca és Nagymező utca sarkától egy kőhajításnyira fogyasztottunk el.

Újragondolt töltött káposzta, kacsasaláta és újkrumpli püré

Amint belépünk a loftos hangulatú, egykori nyomdaépületbe, rögtön szembeötlik, hogy valami egészen új dologgal kísérleteznek itt: a modern, indusztriális, mégis háztáj jellegű motívumok ’tetten érhetőek’ a tágas étterem összes helységében. Ahogyan egyre beljebb megyünk, fókuszunk a retro faszékekre, mustárszínű kanapékra és megannyi művészi dizájnelemre összpontosul. Itt mintha minden falnak külön története lenne, a maga színes jópofa rajzaival, néhol porcelán táljaival, vagy éppen mesterien megmunkált fa berendezéseivel. Ekkor értettük meg, hogy az étterem már ránézésre sem akarja belőni magát egyetlen ’trendinek’ számító ételirányzatba sem. A megrendelt limonádénkkal és házi epres-levendulás szörpünkkel az emeleten helyezkedünk el az egyik nagy ablaknál. Minden bizonnyal jól döntöttünk, hiszen nem is lehetett volna ideálisabb helyet találni arra, hogy a késő őszi délutánon a besütő nap fényjátékát mustráljuk, miközben korgó gyomorral várjuk a folytatást. Mint már azt említettük, az étterem úgy szeretné a friss, helyi alapanyagokkal jóllakatni a betérőket, hogy közben nem túlcifrázott, mégis újragondolt magyaros receptek eredményét teszi tányérunkra.

Kezdetnek kacsasalátát kértünk, ami friss és ropogós alapjául bizonyult a folytatásnak: főétel gyanánt szűzérmét rendeltünk töltött káposzta tekercsekkel, majd belekóstoltunk az újburgonya pürébe, melyhez vajpuha szürkeharcsa dukált spenótos öntettel. Újdonságként hatott, hogy ugyan a belvárosban vagyunk, az árak megfizethetőek, az ételek pedig művészi szépséggel tálaltak, mégis garantáltan laktatóak. Az étterembe bármely hétköznap betérhetünk egy egészséges, mégis tradicionálisabb menü reményében, vagy éppen a havonta változó, mégis jól átlátható, szezonális kínálatból csemegézhetünk. Végső soron ejtsünk egy pár szót a desszertekről: a kínálat itt is az egyszerűbb néha több vonalon mozog, ami nálunk egyet jelentett az omlós, almás-cideres pitével és a mindenmentes kókuszos csoki tortával. Külön kiemelnénk még a pincérek magas fokú felkészültségét és kedves érdeklődését az ételeket illetően. Mindenkinek jólesik, ha kíváncsiak a véleményére, hiszen egy jó hely tudja, csak így lehet mindig több, anélkül, hogy túlerőltetné a dolgokat.

Izgatottan várjuk a folytatást!

Itterem étterem

1065 Budapest, Nagymező utca 3.

+36 70 359 8777

www.facebook.com/itterem

 

happy wheels