Gasztro
Lúd a lelke
  • 2017. november 10.

November 11-én Márton napjától hangos a vidék, de vajon tudjuk-e, honnan ered az a népi hiedelem, hogy aki nem eszik Márton napján libát, egész évben éhezni fog? Biztos, ami biztos, mi azért készültünk nektek egy kis libasággal, rajtunk ne múljon!

Márton és a libák

A történet egészen 371-ig nyúlik vissza, amikor a szerzetesként élő Mártont a franciaországi Tours püspökévé választották. Ő e kitüntetés elől elmenekült a libaólba, de a libák olyan hangosan gágogtak, hogy végül mégis püspök lett belőle. Már életében legendák terjedtek Szent Márton jóságáról, aki rendkívüli csodákat és gyógyításokat hajtott végre, majd halála után Franciaország és szülőföldje, Magyarország védőszentjévé is vált.

Újbor és libalakoma

Márton napja a libalakomák mellett az újbor megbontásának ünnepe is, ám a nagy dorbézolás után azonnal 40 napos böjt következik egészen karácsonyig. Régen ezen a napon szinte minden asztalra került liba, hiszen a pásztorokkal ekkor számolt el a gazda, s a fizetség mellé szerencsés esetben egy-egy liba is dukált, amelyet a hagyomány szerint azon nyomban elfogyasztottak vacsorára. A liba a jól végzett munka jutalmaként vetítette előre a következő évi lehetőségeket is.

Jósolj libával!

Ha kedvet kaptál egy kis hagyományőrzéshez, az ízletes libavacsora mellett azt is megjósolhatod, milyen telünk lesz, ahogy ezt nagyszüleink tették. Ehhez a sült liba mellcsontját kell szemügyre venned: ha barna, inkább esős, ha fehér, akkor havas tél várható.

Libamustra

 

Nincs más hátra, mint elkészíteni az ízletes libavacsorát, ehhez azonban nem árt egy kis libaismeret. A libákat általában három dolog miatt tartják: a húsáért, a tolláért és a májáért. A 9 hetes koráig levágott liba a pecsenyeliba, a 9 hetes kor feletti, de még idei szárnyast fiatal libának nevezik. Általában a piacokon fiatal libákat vásárolhatunk, ha hizlalják őket, akár 70-80%-kkal is megnövekedhet a súlyuk. Ha omlós, zamatos egészben sült libahúsra vágysz, érdemes pecsenyelibát keresni, a 9 hetesnél idősebb szárnyasnak már tömörebb, szívósabb a húsa.

Illik hozzá

Fűszerek: majoránna, rozmaring, fokhagyma, fekete bors, zsálya, narancshéj, babérlevél.

Köretek: párolt lilakáposzta, alma, birs, aszalt szilva, gesztenye.

Italok: brandy, konyak, tokaji aszú, rozé borok.


Bejegyzés galéria 

Cimkék:
happy wheels