InfoPont Ajánló Magazin
Ajánló

2022-ben is szakmai, edukációs és szórakoztató programok a Ludwig Múzeumban

Február végével kezdetét veszi a Kortárs Szabadegyetem sorozat, és folytatódik a Ludwig Lounge széria is, ezúttal mindkét program Frey Krisztián életmű kiállításához, a {SCRIPT:ABSTRACT} – FREY ÚR ÍR című válogatáshoz kapcsolódik.

Február 22-én startol a Vigyázat művészet! névre keresztelt, havi rendszerességgel jelentkező szabadegyetem sorozat, amely abban nyújt segítséget, hogy a kortárs művészet iránt érdeklődő laikusok mélyebben megérthessék időszaki kiállításainkat. A 60 perces előadások alkalmával a közönség egy tágabb kontextussal, sőt a legfrissebb művészeti tendenciákkal is megismerkedhet. A vetített képes prezentációkat az adott területeket alaposan ismerő szakemberek tartják, akik az előadást követően nézői kérdésekre is válaszolnak.

Első alkalommal Rieder Gábor előadásában olyan, Frey Krisztián életművéhez kapcsolódó esztétikai, művészettörténeti kérdéseket jár körbe, mint Mi az a vécéajtó esztétika? Mitől olyan legendás az Iparterv? Mi a digitális nosztalgia? Hogyan dolgoztak a computer art úttörői?

Február 26-án kerül sor a Ludwig Lounge idei kiadásának első egésznapos, három elemből álló eseménysorozatára, amely a kortárs művészetet más diszciplínákkal kapcsolja össze. A Betűképek címet viselő Családi szombat fókuszában a betűk, az írás és a kép kapcsolata áll, amelyhez három múzeumi helyszínen találhatnak alkotó gondolkodtató feladatokat az érdeklődők. Kora délután egy kifejezetten fiataloknak szóló, nyitott, kötetlen beszélgetés és workshop zajlik, Hegyi Damján, a PTE intermédia szakának hallgatója, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia tagja és Zsiros László Róbert, tudománykommunikátor a Szertár projekt alapítójának vezetésével. A másfél órás program olyan témákat jár körbe, mint az írás, a gondolatok megosztásának eszköze, és a festés, mint médium, illetve a két közlésforma sajátosságai, átfordíthatósága. A résztvevők arra is választ keresnek, hogy a rövid és hosszútávú döntéseink sorozata hogyan befolyásolja a jövőnket. A beszélgetés után Hegyi Damján kreatív írói workshopot tart.

A nap zárásaként egy kerekasztal beszélgetést szervez a múzeum. Hol helyezhető el Frey Krisztián és életműve az Iparterv-nemzedék korszakos teljesítményén belül? Honnan ered a szkripturális festészet, mi a szerepe az invenciónak, a graffitinek, a polgároknak, a nőknek, a kocsiknak, az alkímiának és az algoritmusoknak? Az életmű három ismerője, Einspach Gábor, Rieder Gábor és Tóth Árpád próbálja megtalálni a kulcsot Frey Krisztiánhoz