InfoPont Ajánló Magazin
Gasztro

Húsvéti kedvencünk: a házi tojáslikőr

A tojáslikőr az egyik legegyszerűbb és legfinomabb alkoholos ital az ünnepek alkalmával. Nagy előnye, hogy pikk-pakk össze tudjuk dobni, nem kell vele hetekig bajlódni, mint a limonchelloval, így nemcsak vendégváró, de kiváló last minute ajándék is lehet.

HOZZÁVALÓK KB. 3 DB 5 DL-ES ÜVEG TOJÁSLIKŐR ELKÉSZÍTÉSÉHEZ:

• 10 db tojássárgája
• 200 ml tejszín
• 1 liter teljes tej
• 40 dkg cukor
• 3 dl 60 százalékos alkohol vagy vodka
• 1 rúd vanília
• csipet só

ELKÉSZÍTÉS:

Tegyük a tejet és tejszínt egy vastag fenekű edénybe. Vágjuk a vanília rudat hosszában ketté. Kaparjuk ki a belsejét, majd a magokat és a héjat is adjuk a tejes keverékhez, és lassú tűzön forraljuk fel. Gyöngyöztessük 5 percig, hogy a vanília íze beleolvadhasson a tejbe. Ezután vegyüki ki a vanília héjat és tegyük félre a tejet.

Közben tegyük a tojássárgákat egy edénybe a cukorral és verjük addig, míg a cukor nagyrészt el nem olvad. Adjuk a tojáshoz kis adagokban a még meleg tejet, miközben folyamatosan kevergetjük, majd tegyük az egészet a gázra és melegítsük folyamatos kevergetés mellett addig, míg a sodó el nem éri a kb. 80 fokos hőmérsékletet. A hőmérsékletnek itt kulcsszerepe van, hiszen ha a sodó nem elég meleg, nem fog besűrűsödni és pasztörizálódni sem, viszont ha túlmelegítjük, összeugrik. A legegyszerűbb ezt ételhőmérővel leellenőrizni, azonban ha nincs kéznél, mártsunk a sodóba egy fakanalat és húzzuk végig az ujjunkat a közepén. Ha a sodó rögtön összefolyik még híg, de ha megmarad a tiszta csík a kanál közepén, már jók vagyunk. Húzzuk le a sodót a tűzről.

Hűtsük kissé le, majd adjuk hozzá az alkoholt.

Tároljuk a likőrt jól záródó üvegekben és használat előtt rázzuk fel!

Forrás: mindmegette.hu

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Ez is érdekelhet:

Fiala Borcsa a gombócszelídítő

Bala

Egészben sült liba birsalmás sütőtökpürével

Zalai Mariann

A legjobb “commis”

Glück Viktória

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben