Életmód
3+1 Mit hozhatsz ki a fahéjból és a fahéj belőled!
  • 2020. december 16.

Ha az adventi és karácsonyi illatokra gondolunk, a fahéj szinte elsőként jut eszünkbe. Fahéjas csiga, kávé fahéjszórással, fahéjas gyertya. Gondolhatnánk, hogy ezzel kimaxoltuk az illatos fűszer minden felhasználási módját, de szerintünk a fahéjból sosem elég. Bár az előbb említettek, plusz a mézeskalács, forralt bor, almás pite és társaik is kulcsszereplői az év végének, sok más lehetőséget is tartogat számodra a fahéj, hogy még ünnepibbé varázsolhasd az adventi időszakot. Fűszerezd fel vele a mindennapokat, hiszen akár sós ételnek, frissítő italnak és lakáskelléknek egyaránt extravagáns eleme lehet.

Lássuk a lehetőségeket!

Párologtatóba is jó

Ha sikerül beszerezned fahéjolajat, az immunrendszered is szeretni fog. Aromaterápiásan is jó szolgálatot tehet a fahéj, és mivel antimikrobiális és antifungális hatásokat tulajdonítanak neki, mikor, ha nem most – ezekben a kihívással teli időkben, a karácsonyra készülve – érdemes csöpögtetni belőle a párologtatóba.

Fotó: Mae Mu
Fahéjkoszorú minden asztalra

Arra is van ötletünk, ha a szagolgatáson túl nézegetnéd is a fahéjat. Tudjuk, hogy karácsonyfadíszként, ajándékkísérőként, vagy adventi koszorúra kötözve is szép. De miért ne készíthetnéd magát a koszorút fahéjrudakból? Akár kuszább, borzasabb látványt keltve, pár centi magas koszorúformát képezve, a rudakat változó szögben össze-vissza egymáshoz ragasztgatva (ragasztópisztoly nem árt hozzá). Vagy kötözgethetsz is, közepüknél szorosan egymás mellé felfűzve a rudakat, hogy lapos, szabályosabb koszorút kapj végül. Hogy kör alakú, vagy téglalapforma legyen végül, rád van bízva. Minimalista látvány lesz, maximális illattal; egy fenyőág vagy textilmasni elég is rá, hogy kész legyen a remekmű.

maks-iamchuk
Fotó: Maks Iamchuk
Spenót fahéjjal? Naná!

Az, hogy minden édességnek jól áll a fahéj, nem újdonság. De hogy a spenótnak is? Ezt talán még nem tudtad. Pedig érdemes kipróbálni! Akár egy sima parajfőzelék ízvilága komplexebbé tehető, ha a szokásos fűszereken túl egy pici fahéjport, és például gyömbért is hozzáadsz. De ugyanúgy a párolt spenótnak, és a friss spenótsalátának is jól áll, kis mennyiséget joghurtba vagy olívaolajba keverve!

Különleges ünnepi frissítő ital

Ha viszont éppen sem főzésre, sem lakáskincsekre vagy házilag kutyult csodaszerekre nem vágysz, de a fahéj íze jól esne és a felfrissülés is rád fér, íme erre is van egy javaslatunk: az új, limitált kiadású fahéjas Coca-Cola zero, mely cukormentesen, fahéjkivonat-tartalmával tud édes ünnepi hangulatba hozni – és ha szeretnéd, ott is tartani a téli hónapok végéig.

Pexels

Olvass bele a magazinunkba is: