Hozzávalók:
10 darabhoz
10 dkg olvasztott vaj
vagy 0,5 dl kókuszolaj
30 dkg liszt
1 csipet só
150 ml hideg víz
6 db közepes alma
1 keményebb banán
1 kávéskanál őrölt fahéj
½ csomag vaníliás cukor
5 ek cukor
ghí vagy olaj a sütéshez
2 ek porcukor
Elkészítés:
(Elkészítési idő: 60 perc)
A vaj vagy kókuszolaj felét elmorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a sót, és apránként hozzáöntjük a hideg vizet. Kemény tésztát gyúrunk belőle. Nedves ruhával letakarva fél óráig pihentetjük. Ez alatt az almákat meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, és a vaj másik felén 5 percig pároljuk. Belerakjuk a főszereket és a cukrot. Lassú tűzön addig folytatjuk a főzést, míg a massza száraz nem lesz. Tányéron kihűtjük és ekkor adjuk hozzá az összetört banánt. A tésztát újból átgyúrjuk, és tíz részre osztjuk. Egyenként vastagabb le énykéket nyújtunk belőlük.
A közepükre 1-1 evőkanál tölteléket teszünk, félbehajtjuk őket, és a szélüket összenyomjuk. A szamószát a bal kezünkbe vesszük, a jobbal pedig “fonjuk”, teke jük és összenyomjuk a szélét. Ez a fonás egy olyan stabil visszahajtást jelent, amely révén a töltelék a sütés közben sem tud kifolyni a tésztából. Közepesen meleg olajban aranybarnára sütjük, és meghintjük porcukorral. Sütőben is el lehet készíteni, ilyenkor a tésztába érdemes még 1 evőkanál felmelegített vajat vagy olajat tenni, hogy ne legyen száraz a süteményünk.
Krisna-tudatú Hívők Közössége
A Lélek Palotája
1039 Budapest, Lehel utca 15-17.
www.krisna.hu