Gasztro
Balázs Andi és a Gambas Pil Pil
  • 2020. szeptember 7.

A határtalan jókedv királynője. Mindig mosolyog, sokat nevet, imádja a barátait, rajong a kutyáiért és mágnesként vonzza maga köré az ismerősöket. Egyszerűen jó vele lenni. És jó vele enni. Kedvenc ételéről kérdeztem, amiről hamar kiderült, hogy egy nagyon kedves barátjához kötődik

Nem is olyan régen, úgy 7-8 évvel ezelőtt Bajor Imiék Fülei házában voltunk vendégségben. Egyszer csak Imi odaszólt drága feleségének, Ildikónak: Úgy ennék valamit! Aztán Ildikó eltűnt, majd visszatért egy hatalmas zacskó koktélrákkal, és elképesztő mennyiségű fokhagymával. Akkor ismerkedtem meg a Gambas Pil Pil nevű étellel.

Tudni kell rólam, hogy egyáltalán nem szerettem előtte a tengeri herkentyűket, egyiket sem. Nem tudtam valahogy megszeretni sem a kagylót, sem a polipot, sem a rákokat, semmiféle a tengerből jött furcsa állatot. Még a tengergyümölcsei pizzát sem tudtam értelmezni, hogy azt hogyan lehet megenni. Egészen eddig a napig, amíg Bajor Ildi meg nem ismertette velem ezt a remek ételt.

Aznap, elképesztő mennyiséget ettünk belőle, és nagyon jól éreztük magunkat, miközben Imi elmesélte hozzá a történetet is, még pedig, hogy nyaralásaik alkalmával minding előszeretettel fogyasztják a Gambas Pil Pilt.

Egyébként rém egyszerű étel, és miután eljöttünk az Imiéktől, elkezdtem én is csinálgatni. Szépen, lassan, hála istennek nagyon kiterjedt baráti társaságommal is megszerettettem ezt az ételt, és nagyon sokszor előfordul, hogy mikor hívnak, hogy jönnek vendégségbe, megkérdezem, hogy mit készítsek, akkor mindenképpen a Gambas Pil Pilt szeretnék. Nagy sikere van és igazi társasági étel. Tényleg nagyon egyszerű és nagyon kiadós étel, kitűnő vendégváró, vacsorának is és uzsonnának is nagyon jó. Ráadásul, erről az ételről, azóta is mindig Bajor Imi jut eszembe, akit nagyon szerettem és a szívemben őrzök.

Gambas Pil Pil

Hozzávalók (2 adag):

500 g garnéla
1.5 fej fokhagyma
2 csokor petrezselyem
25 dkg koktélparadicsom
5 dl olívaolaj
1 teáskanál fűszerpaprika
só ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint
8 szelet bagett

Elkészítés:

  1. Tisztítsuk meg a hozzávalókat, a garnélarákot, a fokhagymát, a petrezselymet vágjuk apróra, a koktélparadicsomokat félbe.
  2. Az olívaolajat öntsük egy wokba, amikor felmelegedett, az apróra vágott fokhagyma 3/4-ét tegyük bele, majd hagyjuk kicsit megpirulni.
  3. Ezután jöhet bele a garnélarák. Gyönyörűen rózsaszínűvé válnak és bekunkorodnak.
  4. Hintsük meg sóval, nagyon kevés őrölt fekete borssal. Majd jöhet bele a paradicsom és a petrezselyem.
  5. Hintsük meg kevés őrölt pirospaprikával, és a maradék fokhagymát is tegyük bele.
  6. Közepes lángon hagyjuk őket összeérni, az olívaolajból gyönyörű fokhagymás, paradicsomos, petrezselymes szósz lesz, amely körbeöleli a ropogós garnélarákot.
  7. Szedjük ki egy mélyebb tálba őket, vágjunk mellé friss, ropogós bagettet, és jöhet is a tunkolás.