InfoPont Ajánló Magazin
Gasztro

Hogyan készítsünk gyökérkenyeret?

Mézes Attila a Fióka Étterem séfje a következő szuper receptre esküszik:

 

Hozzávalók:

– 50 dkg liszt
– 1,5 teáskanál só
– 4 dl víz
– 3,5 dkg friss élesztő
– 2 evőkanál olaj

 

Elkészítés:

A lisztet a sóval elvegyítjük egy tálban. Az élesztőt a vízbe morzsoljuk, elkeverjük, majd a liszthez adjuk, amihez hozzákerül még az olaj is. Mindent összekeverünk, majd 3-4 órán keresztül pihentetjük. Közben a tészta szépen életre kel, megemelkedik, buborékosodik és folyóssá válik.

Ha kipihente magát, erősen lisztezett felületre rakjuk és lisztes kézzel téglalap alakúra lapogatjuk, 2 részre vágjuk, majd feltekerjük (egyet-kettőt is tekerjünk rajta, hogy megkapja végleges formáját).

Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, meghintjük liszttel és konyharuhával letakarva még pihentetjük 30 percig. A sütő aljába, egy kisebb edénybe vizet helyezünk a gőzöléshez, majd 195°C-on 40-45 percig sütjük.

 

Jó étvágyat!

 

További érdekes cikkekért lapozz bele magazinunkba:

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

3+1 Mit hozhatsz ki a fahéjból és a fahéj belőled!

Bala

Sütő Enikő az egészség nagykövete

Bala

Berkes Gabi, a családi tűzhely őrzője

Bala

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben