InfoPont Ajánló Magazin
Gasztro

A két kedvenc sütőtökös receptünk

Fotó: Karolina Grabowska

Sütőtökös pite Halloweenra

Hozzávalók
• 20 dkg finomliszt
• 10 dkg vaj
• 2 dkg cukor
• 6 gr szódabikarbóna
• 2 db tojás
• 1 csipet só
• 40 dkg kanadai sütőtök (héjától eltávolított)
• 8 dkg méz
• 1 kk fahéj
• 1 csipet szerecsendió
• 1 csipet szegfűszeg
• 1 csipet gyömbér

Elkészítés
Begyújtjuk a sütőt 180 fokra (4-es fokozat). A lisztet, a szódabikarbónát, az olvadt vajat, a cukrot, 1 tojást és a csipet sót összegyúrjuk tésztává. A tésztát kinyújtjuk és a piteforma alját kibéleljük. 10 percig sütjük, majd kivesszük a sütőből. A sütőtököt, 1 tojást, a mézet és fűszereket összekeverjük. Az elősütött pitetészta közepére öntjük a tölteléket és egyenletesen eloszlatjuk. További 20-25 percig készre sütjük.

Fotó: Jana Ohajdova

Baconös-tökmagos sütőtökkrémleves

Hozzávalók
• 500 gr kanadai sütőtök
• 100 gr burgonya
• 2 közepes fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 80 gr bacon (szeletelt)
• 2 ek olívaolaj
• 50 ml félszáraz fehérbor (vagy száraz)
• 2 db leveskocka (bio, zöldséges)
• 3 ek tökmag
• 150 ml főzőtejszín
• só ízlés szerint
• bors ízlés szerint
• szerecsendió ízlés szerint (frissen őrölt)
• 1 l víz (forró)

Elkészítés
A tököt meghámozzuk, magjait, szálkáit eltávolítjuk, és a húsát felkockázzuk.
A burgonyát is megtisztítjuk, ezt is felkockázzuk. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk. A hagymákat is megtisztítjuk, a vöröset karikákra vágjuk, a fokhagymát pedig majd átnyomjuk. Az olajat megforrósítjuk, egyszerre beledobjuk a szalonnát és a vöröshagymát, megpirítjuk, és szűrőlapáttal kiszedjük. A zsiradékba dobjuk a sütőtököt, burgonyát és az átnyomott fokhagymát. Beleöntjük a bort, élénk tűzön pirítjuk kb. 2 percig. Felöntjük 1 l forró vízzel, beledobjuk a zöldségkockát, és puhára főzzük.

Ezalatt a tökmagot egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk. A levest botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a tejszínt, újból összeforraljuk. Ízlés szerint sózhatjuk, borsozhatjuk még. Frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk.

Tálaláskor a tetejére szedünk a hagymás baconből, és megszórjuk a pirított tökmaggal.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Olasz tengerpart a konyhádban – íme a nyár legjobb jegeskávé-receptjei!

InfoPont

3+1 Mit hozhatsz ki a fahéjból és a fahéj belőled!

Bala

Kaldeneker György húsvéti receptje – Báránysült céklapürével

Bala

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben