Életmód
A 4 DOBOZ MÓDSZERE – TEGYÜNK RENDET AZ OTTHONUNKBAN!
  • 2021. április 16.

Amikor megpróbálsz megszabadulni a káosztól első pillanatban könnyűnek tűnik a dolog, de amint valódi tettekre kerül a sor úgy láthatod, hogy nincs is mit lomtalanítani, nincsenek kacatjaitok, hiszen mindenre szükségetek van.

Hallottál már arról, hogy a rendetlenségnek saját élete van? Beépül a mindennapokba, az otthonod részévé válik úgy, hogy észre sem veszed. Itt az ideje kinyitni a szemed és szembenézni a kupival. A rendetlenségtől való megszabadulás egyik módszere a dobozos módszer: 4 nagyobb dobozra van szükség hozzá és elszántságra, hogy telepakold a dobozokat.

A dobozokra a következő feliratok kerülnek:

  • Szemét
  • Eladás/jótékonyság
  • Tárolás
  • Elpakolni való

Szemét – ide kerül minden olyan elem, ami már használhatatlan, hiányos, javíthatatlan. Ezeket minél hamarabb dobjuk ki, ne tartogassuk sokáig a doboz tartalmát. Ne felejtsük el, hogy a veszélyes hulladékot ne a háztartási szemétbe dobjuk.

Eladás/jótékonyság – nem minden szemét, amire nincs szükséged. Légy nagylelkű, a számodra haszontalan, de jó állapotú holmikat gyűjtsd külön és keress neki új tulajdonost. A jótékonysági szervezetek mindig örömmel fogadják a felajánlásokat, de a nagyobb tárgyakat, mint egy kiságy vagy szekrény el is adhatod.

Tárolás – ebbe a kategóriába kerülnek az olyan dolgok, amiket nem használunk rendszeresen, de meg kell őrizni őket. Ilyen például a téli ruházat tárolása, vagy a megvásárolt termékek csomagolásának megőrzése (van hogy a garancia érvényesítéséhez a blokkon kívül az eredeti csomagolást is meg kell őrizni) Az azonos típusú holmikat egy helyen gyűjtsd.

Elpakolni való – ez az utolsó és egyben legkisebb kategória. Ide olyan holmik kerülnek, amiket gyakran használunk, és nincsenek a helyükön. Ezt a dobozt használhatjuk segítségként a napi rendrakáshoz.

Képek: Minh Pham és Brina Blum
4 doboz módszere a gyakorlatban

Haladj szobáról szobára. Először válasszunk ki a lakásnak az a helységét, ahol viszonylag kicsi a káosz. A gyors eredmény sikerélményt jelent és nem rettensz vissza az igazán káoszos helységektől. Ezzel lecsökkented
a megfutamodás lehetőségét.

Vidd a dobozokat a kiszemelt helyiségbe, nézz át mindent alaposan. Az első pillantásra látható felületeken kívül nézz be a szekrényekbe, fiókokba, kisebb tárolókba, és mindenről döntsd el szükséged van-e rá. Ha nem akkor tegyük az első két doboz egyikébe. A tárolni kívánt dolgokat is tedd a megfelelő dobozba.

Szedd össze azokat a holmikat, amiknek nem az adott helységben van a helyük. Például tedd az elpakolós dobozba a konyhában talált mobiltöltőt és egyéb kábeleket, ha egyébként máshol van a helyük.

Találj ki ésszerű időkorlátot a munkához, például egy helységet egy hét alatt nézz át. Vagy minden nap fél órát dolgozz a kiválasztott helyiségben. A lényeg, hogy megtaláld az időt a munkára, és ami a legfontosabb örömmel tedd.

Amikor végeztél egy szobával a lehető leghamarabb ürítsd ki a dobozokat. Ezen a ponton fontos szerepe van a gyors cselekvésnek, mert minél tovább kerülgeted a teli dobozokat, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a legtöbb holmi visszakerül a lakásba. Azt javaslom, hogy az elpakolásra váró tárgyakat még aznap, amikor a dobozba kerültek, a napi rendrakás részeként tedd helyre. Az összeszedett szemetet szintén dobd ki a nap végén.

Egy héten belül gondoskodj a tárolásra szánt holmik csoportosításáról és helyéről, valamint az eladásra/jótékonyságra szánt tárgyakról, majd fogj hozzá a következő szobához. Addig folytasd a most leírt módszert, amíg a lakás összes helységével végzel.

Egy fontos figyelmeztetés: a családtagok holmijait csak a beleegyezésükkel szortírozd. Senki sem örül annak, ha kérdés nélkül kidobják a kincseit.

A jutalom

Valószínűleg jó néhány hétbe beletelik, mire végzel az egész lakással, de a jutalom nem marad el. Láthatóan tágasabb és rendezettebb lesz az otthonod, amitől nyugodtabb leszel, mert nem a kupi lesz az első dolog amit meglátsz ébredés után. Jutalmazzuk meg magad az elvégzett munkáért valamivel. Azért jutalmazd meg saját magunkat, mert jó eséllyel a családtagjainknak nem tartják akkora mérföldkőnek, hogy mindenütt rend van, mint mi magunk. Gondolj magadra, adj magadnak valamit amire vágysz. Egy új sminkcuccot, egy jó könyvet, egy extra látogatást a kozmetikusnál, fizess be egy masszázsra, vagy egyszerűen vegyél egy hosszú illatos fürdőt. Megérdemeled, mert a fölösleges holmiktól való megszabadulás sokszor nehéz döntéseket jelent.

A rend fenntartása

Az elpakolni valók dobozát tartsd elérhető helyen és minden nap 10 perc alatt menj körbe a lakásban, szedd össze a széthordott dolgokat. A nap folyamán bármikor megteheted ezt, tíz perc üresjáratot biztos találsz valamikor. Lefekvés előtt az esti rutin részeként pakolj mindent a helyére, ami a dobozba került.

A dobozos módszerről Karen Kingston: Rend a lelke mindennek című könyvében is olvashatsz.

Borítókép: Dane Deaner


Olvass bele a magazinunkba is: