Életmód
Szívférgesség – Csak egy szúnyogcsípés!
  • 2020. június 18.

Egyre melegebb hónapok következnek, aminek mi, kutyások nagyon örülünk, de ezzel az is együtt jár, hogy a vérszívó élősködők – a szúnyogok is egyre aktívabbak, akiknek hatalmas szerep jut a szívférgesség terjesztésében.

Pár éve még azt hittük, csak a mediterrán országokban tomboló betegségről van szó – mára az egész világon kiterjedt. Rengeteg kutyát veszélyeztet, kockázata pedig abban mutatkozik, hogy akár fél évig is lappanghat súlyos tünetek nélkül.

Beszéljünk a szívférgességről!

Sokan nem tudják, hogy már egyetlen csípés is halálos lehet. Mindössze ennyi elég ahhoz, hogy a szívféreg lárvája a kutyánk vérébe kerüljön, majd akár harminc centiméter hosszú féreggé fejlődjön.

A fertőzéstől számított 6-7 hónapban az állat tünetmentes lehet. Amint azonban a parazita eléri a megfelelő méretet, kedvencünkön először a fáradékonyság tüneteit vehetjük észre. Majd keringési, légzőszervi és szívpanaszok léphetnek fel, amelyet a szívben és az érrendszerben elszaporodott férgek okozhatnak. Amennyiben bebizonyosodik a szívféreg jelenléte, hosszadalmas és költséges gyógykezelés várhat ránk, amely nem biztos, hogy az állat gyógyulását hozza.

Főbb tünetek között említhetjük a köhögést, a fáradtságot és levertséget, amely sokszor a köhögés mellé párosul, a légzési nehézséget, az étvágytalanságot és ezzel együtt a súlyvesztést, a felduzzadt mellkast, amit a mellkasban felgyülemlett folyadék okoz és végső soron az összeomlást. Fontos, hogy e tünetek megjelenésekor azonnal keressünk fel állatorvost!

Mit tehetünk?

A nyári szezonban nem feledkezhetünk meg a szúnyogok elleni védekezésről sem. Fontos lenne, hogy a kullancsok elleni védekezés esetében alkalmazott körültekintéssel óvjuk kedvenceinket. Szerencsére, ez nem feltétlenül igényel extra odafigyelést. Rácsepegtető oldat alkalmazásával mindkét vérszívó rovar ellen védhetjük kutyánkat. A havi rendszerességgel végzett kezelés nemcsak a szúnyogok és kullancsok, hanem a bolhák, a lepkeszúnyogok, a szuronyos istállólégy valamint
a szőrtetvek ellen is hatékony lehet.

Kutyabarat.hu


További érdekes cikkekért lapozz bele magazinunkba:

happy wheels