InfoPont Ajánló Magazin
HasznosKiemelt tartalom

Szeptember, könnyedén

Itt van az ősz, itt van újra és stresszes, mint mindig énnekem. Ugyan még ha ezt így nem is mondjuk ki hangosan, azért általában így van – legyen ez idén másképp!

A forró nyár után nem mindig egyszerű visszaállni a kicsit borongósabb, pörgősebb, munkával teli hétköznapokba, azonban nincs mit tenni, haladni kell előre. Megélhetjük ezt az évszak-és rutinváltást egyfajta nyomasztó stresszként, vagy tekinthetjük az új lehetőségek kezdetének, mintha egy ‘kis újév’ lenne, csak éppen másnaposság nélkül. Engedjük el a negatív érzéseinket és gondoljunk bele, mennyi nagyszerű dologgal jár együtt az ősz: elővehetjük a kellemes őszi ruháinkat, felkereshetjük a csodás kirándulóhelyeinket, sőt szüreti fesztiválok sokasága közül is válogathatunk.

Najó, de mi a helyzet a hétköznapokkal?

Azt gondolom, hogy sokunknak rengeteg minden zúdul a nyakába szeptemberben és ebbe hajlamosak vagyunk belebonyolódni, sőt akinek még gyermeke is van, annak még nagyobb a stresszfaktor – jön az iskolakezdés. Annak érdekében, hogy elkerüljük a feladatok sokaságában való végleges eltévelyedést, készíthetünk tevékenységterveket, amik mindennap megmutatják, hogy milyen teendőink vannak és ezáltal tudatosan át tudjuk gondolni időbeosztásunkat, napi rutinunkat.

Ha esetleg nyáron kevesebb mozgásra jutott időnk, akkor érdemes ősszel újra belevágni a sportolásba, hiszen jócskán hozzájárul a mindennapi jóllétünkhöz és az egészséges életvitelünkhöz. Ugyan ez nemcsak szeptemberben tanácsos, de próbáljuk meg kicsit könnyedén, játékosan venni a feladatainkat. Hajlamosak vagyunk túl komolyan venni a dolgainkat és túlságosan is rástresszelni olyan foglalatosságokra, amelyeket lazábban is el tudunk végezni, ha nem élet-halál kérdéseként fogjuk fel. Ezzel nem azt mondom, hogy hanyagul álljunk hozzá mindenhez, csak próbáljuk ki milyen is az, amikor játszva kezeljük a teendőinket, legyenek azok akármilyen nehezek.

Az iskolakezdés a gyermekek számára sem egyszerű, hiszen rengeteg elvárásnak kell hirtelen megfelelniük. Őket úgy tudjuk egy picit tehermentesíteni, ha szépen minden történést türelmesen elmagyarázunk neki, hogy mi miért történik. Fontos megérteniük, hogy a körülöttük levő változások az ő javukat szolgálják. Ezenfelül próbáljunk meg a társaik lenni, hiszen a suliban szinte fokozat nélkül indul be a tanulás és ez hatalmas stresszt okozhat, főleg, ha szülőként még ráteszünk egy lapáttal a további elvárásainkkal. Próbáljuk meg azt éreztetni velük, hogy ránk bármikor számíthatnak és nem a világvége, ha becsúszik egy rossz jegy, a lényeg, hogy jó érzésekkel vágjanak bele a feladatokba és ne a görcsölés legyen az úr – még szeptemberben sem.

 

http://zajongo.blog.hu/

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Mindfulness a hétköznapokban – mi is az a mindfulness?

InfoPont

Tudatos évkezdés

Bala

Tavaszi ébredés

Zalai Mariann

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben