Egy nagyszerűen variálható, mutatós, mégis egyszerű sós pite receptet hoztam, mely akár még a húsvéti asztalra is odaférhet. A pitetészta és a tojásos alap fix, azonban a feltétekkel bátran kísérletezhetünk ízlésünktől függően. Ajánlom reggelire vagy brunch-ra melegen, de vacsorára, akár hidegen is tökéletes, egy pohár száraz fehérborral kísérve.
Tavaszi quiche
Hozzávalók (26-cm piteformához):
Piskóta:
- 250 g liszt
- 125 g margarin vagy vaj
- 1 db tojás
- 1 tk só
- 1 ek hideg víz
- 200 ml növényi főzőtejszín
- 100 ml növényi tej
- 3 tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 5 szelet fekete erdei vagy pármai sonka
- 1 marék bébispenót
- 1 marék koktélparadicsom
- 2 szál újhagyma
- só, bors
Elkészítés:
- A pitetésztához a hideg vajat vagy margarint gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a liszttel. Beleütjük az egész tojást, hozzáadjuk a vizet és sót, majd néhány mozdulattal egynemű tésztát gyúrunk.
- Hűtőben 30 percet pihentetjük.
- A piteformát zsírozzuk és lisztezzük, vagy formaelválasztó spray-vel körbefújjuk.
- A tésztát apró darabokra tépkedve elegyengetjük a formában, illetve a forma oldalán.
- Előmelegített, 180 fokos sütőben vakon elősütjük 10 perc alatt. Ehhez egy sütőpapírt simítunk a felületére, a sütőpapírra babot vagy lencsét teszünk. Ezzel megakadályozzuk, hogy a tészta felpúposodjon.
- Közben felverjük a tojásokat, hozzáöntjük a tejet és a tejszínt.
- A vöröshagymát kevés olajon üvegesre dinszteljük, majd rádobjuk a fokhagymát, és kicsit lepirítjuk.
- Az elősütött tésztán elsimítjuk a hagymákat és ráfektetjük a sonkacsíkokat. Ráöntjük a tojásos-tejes masszát, a tetejét megszórjuk a felkarikázott újhagymával és a bébispenóttal, illetve elhelyezzük rajta a félbevágott koktélparadicsomokat.
- Visszatesszük a sütőbe, és 180 fokon további 20-25 perc alatt készre sütjük.
- Friss zöldséggel tálaljuk.
További receptekért nézz el facebook oldalamra: Facebook/Krisztisüt
További érdekes cikkekért lapozz bele magazinunkba:
Olvass bele legújabb magazinunkba!