InfoPont Ajánló Magazin
AjánlóKiemelt tartalom

Közelítő címmel indult érzékenyítő részvételi színház a Radnótiban

A Radnóti Színház idén harmadik alkalommal hirdette meg részvételi színházi programját. Ebben az évben a Radnóti Ifjúsági Műhely (RIM) különleges kurzust tartfiatal felnőttek számára, belefoglalva a sajátos szükségletű, fogyatékossággal élő fiatalokat is: egy kollektív alkotófolyamaton keresztül vállalkoznak a társadalmi inklúziót elősegítő, közös jövőképalkotásra. A Közelítő beszédes cím, hiszen az inklúzió felé vezető első lépés, hogy elkezdjünk közeledni egymáshoz.

A Radnóti Színház az ArtMan Egyesület és a Budapest Esély Nonprofit Kft. együttműködésével, valamint a Lengyel Intézet támogatásával közösen indította el Közelítő részvételi színházi csoportját különböző sajátos szükségletű, atipikus és tipikus fiatal felnőttekkel. A résztvevők a november közepén indult közös alkotómunka során próbálják egymás helyzetét jobban megérteni. A fiatalok együtt és egyenértékűen, közös témafelvetések és döntések mentén vesznek részt a mozgásos és szituációs foglalkozásokon, hogy komfortzónájukból kilépve tapasztalják meg a kölcsönös megértéssel, elfogadással és együttműködéssel áthidalható problémás élethelyzeteket.

Fotó: Csoszó Gabriella

A 16 alkalomból álló alkotófolyamatról Kőrösi Máté filmrendező dokumentumfilmet készít. Az elkészült film része lesz annak az érzékenyítő programnak, melynek keretein belül 2023 őszétől a RIM munkatársai diákok számára tartanak tematikus workshopokat.

A részvételi színházi csoportot az Artman Egyesület tagja, Mészöly Andrea táncművész-koreográfus, szomatopedagógus és a RIM munkatársa, Szendrey Gitta drámainstruktor-művészetterapeuta vezetik. A foglalkozások során az irányított beszélgetések mellett a mozgásos és szomatikus gyakorlatokat színházi és drámapedagógiai formákkal ötvözik. A munkamódszerek és szemléletek izgalmas találkozásából, valamint a csoport ötleteiből, kérdéseiből, gondolataiból forrja ki magát az a tematika, ami a projektzáró előadás vagy workshopbemutató alapját adja. Ezt 2023 áprilisában kétszer is láthatja majd a közönség a Jurányi Házban.

A részvételi színház küldetéséhez szervesen kapcsolódva a – hátrányokkal küzdő társadalmi csoportok munkaerőpiaci megerősödésére létrejött – Budapest Esély az áprilisi előadásokra Élő Könyvtárat szervez alkalmanként nyolc élő, „kikölcsönözhető” könyvvel. A nyolc „könyv” ez esetben érintett, fogyatékossággal élő embereket jelent. Az érzékenyítő program célja az előítéletek csökkentése és a tabukkal való leszámolás. Az Élő Könyvtárban a könyvek élő emberek, elmesélik saját történetüket és az „olvasók” bátran kérdezhetnek tőlük érintettségükkel kapcsolatosan. A beszélgetés során az „olvasók” szembesülhetnek (és leszámolhatnak) saját előítéleteikkel, sztereotípiáikkal.

Sokat beszélünk a társadalmi felelősségvállalásról, de nem árt megmutatni, hogy valósulhat meg a saját életünkben. Gyakran már az is segítségnek számít, ha tolerálunk valamit. A nyitottság, az egymás felé fordulás nagyon fontos. Segíteni kell, mert attól mindenkinek jobb lesz. Ne legyünk restek a jóra, ilyen egyszerű.” – mondta el Kováts Adél, a Radnóti Színház igazgatója, aki az idei évadban a színház által indított „érzékeny ügyeink” kampányban is az akadálymentesség fontosságára hívja fel a figyelmet.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Köszönjük! Az Újszínház Gála műsora október 27-én

Bala

Ajánljuk melegen a hideg októberben a Bethlen Téri Színházat!

InfoPont

Új névvel, új koncepcióval, premierekkel és nem mindennapi látvánnyal nyitja meg kapuit a RaM Színház

Glück Viktória

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben