Gasztro
Ízek és imák -első rész
  • 2019. február 8.

Finomságok Indiából

Az indiaiak ősi vallása a hinduizmus, amelynek két fő ága a vaisnavizmus (Visnu hívei) és a saivizmus (Siva hívei). Több mint 1 milliárd követője van és az egyetlen olyan világvallás, amelynek nincs azonosított alapítója. A feltálalt ételek, teljesen ellentétes ízűek és textúrájúak, mégis kombinációjuk egy különleges harmonikus ízélményt eredményez. India földje évszázadok óta a fűszerek paradicsoma. A tradicionális hindu étkezés célja, hogy az ember összes érzékszervének élvezetet nyújtson, köztük a tapintásnak, ezért is szeretnek a jobb kezük ujjaival enni. Szintén az indiai, a világ legősibb és legváltozatosabb vegetáriánus főzési hagyománya. Több ezer ételkombinációt készítenek el csupán azáltal, hogy a

fűszereket és az elkészítési technológiákat variálják. A főzés náluk az Ájurvéda, az élet tudományának szerves része, a gyomor pedig az élet kohója.

Úgy tartják, ha az étkezésünk tiszta, erőszakmentes, vagyis vegetáriánus és megfelel az évszaknak, az ételeket pedig a főzés utáni 6 órán belül elfogyasztjuk, akkor meghosszabbíthatjuk életünket.

A testünket pedig egészségesebbé tehetjük, ami az alapja annak, hogy a lelkünkkel is foglalkozhassunk.

A főzés itt igazi szakrális tudomány. Az ételeket először egy kis házi oltáron Istennek ajánlják fel, és csak utána fogyasztják el. A Védák határozzák meg, melyek a testet tápláló, egészséges alapanyagok és azt is hogy az egyes fűszerezés mely kötőerőket (tudatlanság, szenvedély vagy jóság) erősíti szervezetünkben. Az indiai finomságok olajos magvakkal, esszenciális növényi olajokkal és a fűszerkert széles adottságainak kihasználásával igazi ízorgiát tartogatnak.

happy wheels