Gasztro
Berkes Gabi, a családi tűzhely őrzője
 • 2020. december 22.

Egy fantasztikusan érzékeny, harmóniát és belső nyugalmat árasztó kedves nőt ismertem meg Berkes Gabiban. Csodálatos énekhangja már évekkel ezelőtt magával ragadott, kedves lénye, és a családjához, gyermekeihez végtelen szeretettel való odafordulása azonban mindörökre a rajongójává tett. Mivel Gabi példás háziasszony, aki imád főzni és jól lakatni a körülötte levőket, arról kérdeztem, hogy mi az a családi kedvenc étel, ami minden karácsonykor az ünnepi asztalra kerül.

Boldogan emlékszik vissza édesanyjára: Anyukám vendéglátós volt, egyfajta válság üzletvezető volt. Az Észak-Pesti Vendéglátónál dolgozott, és ha tönkrement egy bolt, akkor odaadták a Marikának, és akkor a Marika jött és újjáélesztette a boltot. Teljesen átstrukturálta, átépíttette, átalakította és ismét felépítette a személyzeti struktúrát, egyszóval újratervezte az éttermeket. A legutolsó munkája a Sugár Üzletközpont emeletén a Snack Bár volt. Anyué volt Magyarország első látványkonyhája.

Mindig az éttermeiben dolgoztam, ott serte-pertéltem nála, ha éppen nem apukámmal voltam a rádióban, akkor anyukám éttermében múlattam az időmet. Fiatalkoromban az éneklés mellett gyakran besegítettem az üzletében, ha kellett felszolgáltam, ha kellett főztem, megcsináltam mindent, amire épp szükség volt. Egy nagyon jó gasztronómiai szakember volt, egészen különleges ízvilággal, nagyon jól főzött, és az utolsó pillanatig kísérletezett. Különböző recepteket készített, rengeteg receptje volt. Nagyon tradicionálisan éltünk gyerekként, mindig a konyha volt a szentély a lakásban. A meggyőződésem az, hogy amit az ember otthonról hoz, amit kap a szüleitől, azt adja tovább. És én is ugyanígy adom tovább a gyerekeimnek.

A fiam is és a lányom is, hihetetlen evésközpontúak és nagy ínyencek, imádják a gasztronómiát, a hasukat és imádnak enni. És mind a kettő, nagyon ügyesen főz. Lányomnak is nagyon jó ízvilága van, és a fiam is nagyon-nagyon szereti a finom ételeket, elgyengülnek a jó ízektől, fűszerektől. Számtalanszor előfordult – mivel a kenyeret is magam sütöm, nem veszek a boltban- hogy, jöttek haza és nagyon cukin Olivér azt mondja, ma vacsira sajtozni fogunk? Mondom neki, honnan tudod? Erre azt mondja: érzem, hogy diós a kenyér illata. Megérezte, hogy diós kenyeret sütöttem! Csodálatos érzékeny fiam van.

Egyébként meggyőződésem, hogy rendkívül szexi a főzés. Bele tudnék szeretni egy férfibe, már csak attól is, hogy látom mennyire szenvedélyesen főz . Egy jó étel a barátokat, a családot összehozza. Úgy gondolom, hogy ha az emberek körbeülik az asztalt és a vendéglátó szeretettel rakja ki eléjük az ételt, nagyon fontos és erős összekovácsoló energia. Imádok etetni és ezt teszem is szinte mániásan. Annyira gyönyörű a magyar nyelv, olyan szépen kifejezi, hogy a szeretet, etet. Sajnos már nem élnek a szüleim, és az ünnepek közeledtével borzasztóan érzékenyen áll ehhez az időszakhoz az ember. Nagyon fontos, hogy a családi hagyományokat megtartsuk és őrizzük.

Azt az ételt, amit ajánlok nektek, a családom imádja, ezért minden karácsonykor elkészítem.

Scheufele receptje (Sült sertéslapocka)

Hozzávalók (4-6 főre):

 • 3 répa
 • 3 fej vörös hagyma
 • 1 fok hagyma
 • 2-3 szál zeller, vagy 1 zellergumó
 • Fűszerezés: só, bors, fokhagymapor, rozmaring, kakukkfű, chili és köménymag
 • A sertéslapocka mennyisége attól függ, hogy mennyi vendégünk van, mert egy nagyobb csontos lapockából legyezőformára 3-4 szelet húst vágnak, fűrészerelnek a hentesek.

Elkészítés:

A lapocka bőrös részét pici apró kockákra beirdalom, megfűszerezem és egy éjszakára hűtőbe teszem, hogy a finomságok egymásba szeressenek. Másnap előkészítem a zöldségeket. A husi bőrös felét megszórom köménymaggal, majd zsíron vagy olajon körbekérgesítem a bőrös felét, aztán minden oldalát. Egyszerre 2-3 darabnál ne tegyünk többet a serpenyőbe,mert fellevesesedik és nem sül. Miután minden husi darabka mosolygós pirosra sült, áthelyezem őket egy fedeles jénaiba vagy tepsibe. Amíg nem volt ilyen tálam, addig lefóliáztam, az is megfelel.

Mindent bepakolok a sütőbe, rádobok egy rozmaring ágat és rácsücsültetem a husikat. Egy nagy üveg barna sörrel és fél liter húsalaplével felöntöm. Lefedem és 3 órán át rá se nézek, 160 fokon sütöm. Majd a fóliát leveszem és a husik bőrös felét bekenem még sörrel, a sütő grill fokozatán ropisra pattogtatom. A husit olyan vaj puhára kell sütni, hogy a csont egy mozdulattal kicsusszanjon belőle.

3,5-4 óra alatt sül tökéletesre. A husit kiveszem és a többit zöldséget összepürésítem, bele öntök egy pici üveg zöldborsot, aztán vagy egy pici tejszínnel vagy magában a tányérra tálalom, egy gombóc, egy husi és ráöntök egy picit a húsléből és mártásból. Fantasztikus étel, mennyei!

Burgonyagombóc (10 gombócra)

Hozzávalók (4-6 főre):

 • 1 kg főznivaló burgonya
 • 10 dkg liszt
 • 10 dkg burgonyakeményítő
 • 2 db tojás
 • 1-2 szelet szikkadt kenyér
 • 1 db húsos füstölt szalonna
 • szerencsendió

Elkészítés:

Burgonyát finoman körbe bevágom, bő sós vízben felteszem főzni, és beledobok egy darab babérlevelet. Amikor puhára főtt, le tudom húzni a héját. A felét lereszelem, a felét összetöröm. Ettől lesz olyan rusztikus. A füstölt szalonnát ropogósra sütöm, kiszedem a szalonna pörcöket, majd a kenyérszeleteket is felkockázom. A füstölt szalonna zsírjában a kenyérkockákat megpirítom. Az összetört burgonyát sózom, borsozom,
pici szerecsendióval szeretgetem és a keményítős liszttel, tojással összegyúrom. Egy adagot a tenyerembe teszek, kilapogatom és a közepére teszek egy pici adagot, a szalonna és kenyérkocka darabkákból, befedem még egy adag burgonyamasszával és gombócot formázok belőle. Bő sós vízben kifőzöm, néha megmozgatom, hogy ne tapadjanak a gombócok a fazék aljára. 15 percig lefedve főzöm, majd 5 percig. Leszűröm és már tálalható is.


Olvass bele a magazinunkba is: