InfoPont Ajánló Magazin
InfoPont

Farsangi hagyományok

A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszak a vigadozás, mulatozás, evés-ivás, bálozás, karneválozás ideje, amit viszont majd böjt követ. Alig lépünk át az új esztendőbe, január 6-án (azaz vízkereszt vagy háromkirályok napján) máris kezdetét veheti a lakomázás, szórakozás másfél-kéthónapos időszaka.

Ebben az időszakban egymást érték a különféle bálok, mulatságok. A farsangi mulatságoknak majd csak a húsvét előtti negyvenedik napot, vagyis a húshagyókeddet követő hamvazószerda vetett véget.

A farsangi ünnepkör legfeltűnőbb mozzanata hazánkban éppúgy, mint más európai népeknél, a jelmezes-álarcos alakoskodás. A XV. század óta szólnak az adatok a férfi-női ruhacseréről, álarcviselésről, az állatalakoskodások különböző formáiról. A királyi udvartól a kis falvakig mindenütt farsangoltak hazánkban. Már Mátyás király idejében a királynő itáliai rokonsága művészi álarcokat küldött ajándékba a magyar rokonoknak.

A XVI–XVII. században falu, város és a királyi udvar egyaránt álarcot öltött farsangkor, és úgy szórakozott. Nagy farsangolás folyt a tragikus sorsú II. Lajos udvarában is, egészen a mohácsi ütközetig. 1525-ben húshagyókedden álarcos menet jelent meg az udvarban, melyben elefánt is szerepelt. Maga II. Lajos is jelmezesen, ördögálarcban jelent meg az ünnepségeken. A XVI. századtól említik Cibere és Konc, vagyis a Böjti Ételek s a Húsételek tréfás küzdelmét is. E tréfás küzdelmet sok európai nép megszemélyesítve adta elő. Erdélyben még századunkban is említik a szalmabábokkal eljátszott tréfás viadalt.

Különleges szerepet játszott az ördög a téli ünnepkörben. A szarvas ördögmaskarák az erkölcsi tilalmakat semmibe vevő farsangolók nélkülözhetetlen kellékei voltak (a maszkokhoz főleg kecskeszarvat használtak, a kecskebak pedig az ördög állata volt), amiért is az egyház kíméletlen ördögűző harcot vívott a farsangi szokások ellen. Mindent, ami komolytalan és világi, amúgy is pogánynak, az ördög művének tartott, a „táncoló” farsangot meg egyenesen az ördög ünnepének. A böjtben is folytatott mulatozást a kísértő Sátán sikereként könyvelte el. Az ördög és a farsang-böjt ideje közti kapcsolat szentírási alátámasztásaként hivatkoztak Jézus megkísértésének történetére. Jézus – mint ismeretes –
„…mikor negyven nap és negyven éjjel böjtölt vala, végre megéhezék. És hozzámenvén a kisértő, monda néki: Ha Isten fia vagy, mondd, hogy e kövek változzanak kenyerekké. Ő pedig felelvén, monda: Meg van írva: Nemcsak kenyérrel él az ember…”

Busójárás

A busójárás (horvátul pohod bušara) mohácsi farsangi népszokás, amely eredetileg sokác népszokás volt.Farsangkor a busók a hagyományoknak megfelelően öltöznek fel. A legnagyobb mulatság farsangvasárnap van. A „műsor” fő elemei: a partraszállás, melynek során a túlparti „Szigetből” – ahogyan a helybeliek mondják, eveznek át ladikokon a busók. Jelmezes busó felvonulás indul a Kóló térről a főtérre, majd a farsangi (télbúcsúztató) koporsó vízre bocsátása következik. Sötétedéskor az egybegyűltek elégetik
a telet máglyagyújtással, és a főtéren körtáncokat járnak.

A busójárás sokác eredete miatt nem csak a városban, de a környékbeli sokác falvakban is megtartották. Az utóbbi években Eszék-Baranya megyében található néhány faluban is újjáélesztették ezt a népszokást.

Készítsünk otthon farsangi ételeket

A farsangi mulatságokat gazdagon terített asztalok jellemzik: sok a különféle húsokból készített leves és sült, sok az édesség, de legfőképpen a fánk. Egyik nagyon egyszerű, de mégis kedvenc receptünket mutatjuk, próbáljátok ki, isteni!

Farsangi részeges csirke

Hozzávalók:

1 közepes csirke
10 dkg vaj
3 dl száraz fehérbor
20 dkg füstölt húsos szalonna
majoránna
őrölt bors

Elkészítése:

A csirkét alaposan átmossuk, megszárítjuk. Kívül-belül besózzuk, belsejét majoránnával és borssal, külsejét őrölt borssal fűszerezzük. Egy magas falú tepsibe helyezzük, leöntjük felolvasztott vajjal, aláöntjük a bort, fóliával letakarva pároljuk, ha igényli, az elpárolgó bort pótoljuk.

Amíg csirke párolódik, a szalonnát megszabadítjuk a bőrétől, vékonyra szeleteljük. Amikor a csirke megpuhult, teljesen betakarjuk a szalonna- szeletekkel, és ropogósra sütjük. Tálalás előtt a pipit ollóval feldaraboljuk, zelleres burgonyapürével tálaljuk.

Recept Forrás: mindmegette.hu


Olvass bele a magazinunkba is:

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Krisztisüt – Narancsos répatorta tökmaggal

Bala

Krisztisüt – Valentin-napi joghurttorta

Bala

Virág mellé figyelem – Ajándékozzunk gondoskodást anyák napjára!

Glück Viktória

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben