InfoPont Ajánló Magazin
InfoPontUtazó

Thaiföldön pénzért riasztják fel a galambokat a tökéletes instafotóért

Tha Phae Gate Thaiföldön, Csiangmaj tartomány igen kedvelt turista látványossága, hiszen falai előtt kiváló fotókat lehet készíteni és ugye, ma már ez nem mellékes szempont.

A Telegraph minap közzétett cikkéből megtudhatjuk, hogy a környék galambjai is szívesen időznek itt az insta fotót készítők boldogságára. Ugyanis a fal előtt felrebbenő madarak kiváló töltelékként szolgálnak a kívánt képekhez.

Ha megnézzük az Instagramon a történelmi jelentőségű helyet betaggelők fényképeit, láthatjuk, hogy tele vannak felriasztott, felszálló galambokkal, a madárkavalkád közepette karjukat széttáró, ugró, pörgő, boldogságtól kicsattanó fotóalanyokkal, lengő loknikkal, széles mosolyokkal. A képek teljesen megfogják az embert.

Kár, hogy a kép mesterkélt. A galambok ugyanis nem a véletlen műveként röppennek éppen arra, hanem egy új szakma képviselője az, aki a spontánnak tűnő hatást előidézi – pénzért.

Igen, Thaiföldön külön munkakör épült ki arra, hogy a turistáknak a megfelelő pillanatban felriasztott galambraj álljon rendelkezésére. És ha a galamboknak éppen más tervük is van aznapra és nem a megfelelő pilanatban gondolják, hogy felröppennek, ráadásul csapatostul, nem gond, a fotó kedvéért a vágyott insta fotóért a turista fizet, így tévedés kizárva. Csak egy érintés a megfelelő pillanatban és már kész is az influencer vagy csak sima insta fotó.

A ‘pigeon spooker’, ahogy a munkát nevezik a következő munkaköri leírással rendelkezik: dobbantani a lábbal a megfelelő pillanatban, közben zászlót lengetni, hogy a madarak az adott pillanatban, adott irányba legyenek felriasztva.. Mindezt teszik 20 bátért, ami körülbelül 200 Ft.

Egyrészt filléreket fizet az ember azért, hogy galambok százai rebbenjenek fel körülötte, másrészt pedig ez olcsó a kívánt, édes Intagram elismerésért.

Fotó: Anna Tremwan

Arra nem gondolnak ugyan, hogy az állatoknak milyen élete van így. Csipegetnék az elhaygott zsemlét vagy kiszórt magot és folyton a szívbajt hozza rájuk valaki, még enni se hagyják őket, de úgy látszik, ez most mellékes. Végülis, galamb szíve-joga elköltözni más tájékra, ha itt zaklatottak a mindennapjai. Na, igen, de mi van a falkaszellemmel?

A helyi önkormányzat sem lelkesedik annyira a galambokért, persze, de ezek teljesen természetes velejárói a városi létnek.  Nincs is könnyű dolguk, hiszen a galambok olyan népszerűek, annyi turistát vonzanak a fotózás miatt, hogy a galambriasztók etetik is őket, hogy ott tartsák őket. Azért felvetődik a kérdés, hogy a galambok mennyire higiénikusak és hordoznak-e betegséget, és a történelmi épületen is hagynak nyomot.

Számos figyelmeztetés ellenére még mindig rengeteg ember foglalkozik ezzel és a rendőrség rajta is kapta őket. Büntetést fizetnek a galambetetésért, amely most majd 200 000 Ft-nyi bátra emelkedett, így javasoljuk, hogy senki ne kezdjen most galamb riasztó karrierbe.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Thaiföld, első rész: Bangkok – csillogások és szürkeségek

InfoPont

A magyar lány, aki Bali falfestője lett

Bala

Bangkok – Bolyongás a Wat-ok világában…

InfoPont

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben