InfoPont Ajánló Magazin
InfoPont

Tévhitek és tények a futásról- A legőszintébben

Persze-persze, elmondtuk, leírtuk mi is és mások is százszor, ezerszer, hogy a futás mennyire jó, a futás mennyire hasznos, a futás mennyire egészséges. De vajon tényleg így van? Mi van az elhallgatott hátrányokkal, mint például a futással járó térd- vagy hátfájás, az ízületi problémák? Ezért vegyes a futás megítélése.

Futás és mentális egészség

A növekvő önbizalomtól a futás a stressz és depresszió kezelésére is alkalmas, mert oldja a feszültséget és a stresszt, kitisztul tőle az elme, jobban alszunk tőle éjszaka – mondják a mentális egészség szakemberei. Emiatt a futás jó módja a boldogság fejlesztésének. Azt is hozzáteszik, hogy veszélyes lehet viszont, ha ez az egyetlen eszköze a stressz-csökkentésnek: ha emiatt elmész futni akkor is, ha meg vagy fázva, kihagysz közösségi vagy munkaeseményeket, és akkor is elindulsz futni, ha megsérütél, ezek könnyen visszafelé sülhetnek el.

Gyulladást okoz?

Röviden: igen, de nem biztos, hogy ez rossz gyulladás. Minden alkalommal, amikor futsz, az izmaidon mikro-hasadások keletkeznek, de ez nem olyan ijesztő, mint amilyennek hangzik. Ilyenkor ugyanis a sejtek azonnal igyekeznek helyre álltani ezeket a sérüléseket az izmon, ettől keletkezik a gyulladás. De ezek a sejtek együtt nagyon erősek, ezért is leszel erős a futástól. Persze, ha nagyon erős fájdalmaid vannak a futástól, akkor hagyd abba, de ne gondolj túl sokat erre a gyulladás-kérdésre.

A futósérülésekről

Sokan azt gondolják, hogy a futás a térdsérülések előszobája, de a tudomány mást állít. Semmi sem bizonyítja, hogy a futás okozza a később kialakuló térdsérüléseket, vagy hogy ez lenne az elsődleges mozgásforma, ami összefüggésbe hozható a térd sérüléseivel. Sőt, azok, akik rendszeresen futnak, fizikálisan egészségesebbek – a futás a kardiovaszkuláris funkciók javulását hozza, és ezáltal csökkenti az elhízás, a diabétesz és a szívinfarktus kialakulásának veszélyét. Akkor miért vannak a futósérülések? Nos, a legtöbbet a túlerőltetés okozza: a túl gyakori vagy túl erős edzések megterhelik az izmokat. Ez megelőzhető alapos bemelegítéssel. Érdemes nyújtуgyakorlatokat végezni futás előtt és után is.

Tehát: jót tesz neked a futás?

IGEN. A fizikális és mentális jótékony hatások összessége olyan mértékű, amit nehéz mással elérni.Ugyanakkor óvatosan fogj hozzá és mértékkel csináld. Ahogy nem állnál be egy jéghoki- vagy vízilabda meccsre sem edzés nélkül, úgy a futáshoz is fokozatosan kell hozzákezdeni. Időbe telik, mire az izmaid és az állуképességed is fejlődik, amit ki kell várnod, és fokozatosan nehezítheted a futóedzéseket.

 

Bővebb információ:

www.fittanya.hu

 

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Ez is érdekelhet:

Célzott zsírégetés a Vacu-Walk-kal

Zalai Mariann

“Én így vágnék neki egy kerékpáros túrának” – Balaton Felvidék Neked

Zalai Mariann

Taroltak a magyar paraúszók Berlinben

Glück Viktória

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben