InfoPont Ajánló Magazin
Életmód

Tavaszi ébredés

zajongo.blog.hu


Ismerős az az érzés, amikor a hosszú fagyos borongós tél után a soron következő reggelen már úgy lépsz ki az utcára, hogy lágyan az arcodba fúj a langyos tavaszi szellő és érzed a napsütés illatát?

Egyre többször kezdjük átélni ezt a pillanatot és mosolyogva tudatosíthatjuk, hogy itt a tavasz. Mi is történik ilyenkor a testünkkel?

Az emberek mindig is érzékenyek voltak az időjárás változásra. Erre ősidők óta programozva vagyunk. Gondoljunk csak bele, hogy csak az elmúlt száz évben lett szinte mindenki számára elérhető a fűtés, vagy a légkondicionáló. Ezek segítségével állandó szinten tudjuk tartani a kellemes hőérzetünket, viszont ez nem mindig volt így és évekkel ezelőttig csak a melegebb időjárás közeledtével járhatta át igazán az embert ez, a szinte már eufórikus állapot.

Éghajlat változáskor az agyunk bizonyos részei aktiválódnak, valamint a napfény hatására a hormonális egyensúly megváltozik. Picit tudományosabban ez úgy néz ki, hogy tavasszal a hosszabb nappaloknak köszönhetően több fény éri a szemünket, a toboz mirigyünk reagál és jelzi az agynak, hogy itt az idő csökkenteni a melatonin termelést, amelyet az alvásért felelős hormonként is ismerhetünk. Eközben a szerotonin, a boldogságot serkentő hormonszint emelkedik a napfény hatására. Nekik köszönhetjük a vidámabb, felszabadultabb életérzést tavasszal.

Nem csak a genetikánkban van kódolva a fény hatására történő változás, hanem a viselkedésünkben is fellelhetőek ezek az ösztönös változások, hiszen pszichológiai szempontból is reagálunk a fényre. Nem csoda, mivel sötétben a pihenésre, világosban az aktivitásra érzünk késztetést.

A több fény és hosszabb nappalok következtében többet töltünk a szabadban, jó esetben a természetben, ami már önmagában nyugtató, örömteli hatással van az emberre.

Az “ébredésre” vagyunk programozva ilyenkor tavasszal, a fény áthatja testünket, lelkünket és eme tényezők kombinációjának hatására érezhetjük magunkban az élénkség kellemes állapotát.

Tartsuk meg ezt a jó érzést minél tovább!

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Ez is érdekelhet:

Tudatos évkezdés

Bala

Mit vegyünk fel idén tavasszal? – Tippek a Springfieldtől

InfoPont

Hello Tavasz!

Zalai Mariann

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben