InfoPont Ajánló Magazin
Életmód

Tavaszi ébredés

zajongo.blog.hu


Ismerős az az érzés, amikor a hosszú fagyos borongós tél után a soron következő reggelen már úgy lépsz ki az utcára, hogy lágyan az arcodba fúj a langyos tavaszi szellő és érzed a napsütés illatát?

Egyre többször kezdjük átélni ezt a pillanatot és mosolyogva tudatosíthatjuk, hogy itt a tavasz. Mi is történik ilyenkor a testünkkel?

Az emberek mindig is érzékenyek voltak az időjárás változásra. Erre ősidők óta programozva vagyunk. Gondoljunk csak bele, hogy csak az elmúlt száz évben lett szinte mindenki számára elérhető a fűtés, vagy a légkondicionáló. Ezek segítségével állandó szinten tudjuk tartani a kellemes hőérzetünket, viszont ez nem mindig volt így és évekkel ezelőttig csak a melegebb időjárás közeledtével járhatta át igazán az embert ez, a szinte már eufórikus állapot.

Éghajlat változáskor az agyunk bizonyos részei aktiválódnak, valamint a napfény hatására a hormonális egyensúly megváltozik. Picit tudományosabban ez úgy néz ki, hogy tavasszal a hosszabb nappaloknak köszönhetően több fény éri a szemünket, a toboz mirigyünk reagál és jelzi az agynak, hogy itt az idő csökkenteni a melatonin termelést, amelyet az alvásért felelős hormonként is ismerhetünk. Eközben a szerotonin, a boldogságot serkentő hormonszint emelkedik a napfény hatására. Nekik köszönhetjük a vidámabb, felszabadultabb életérzést tavasszal.

Nem csak a genetikánkban van kódolva a fény hatására történő változás, hanem a viselkedésünkben is fellelhetőek ezek az ösztönös változások, hiszen pszichológiai szempontból is reagálunk a fényre. Nem csoda, mivel sötétben a pihenésre, világosban az aktivitásra érzünk késztetést.

A több fény és hosszabb nappalok következtében többet töltünk a szabadban, jó esetben a természetben, ami már önmagában nyugtató, örömteli hatással van az emberre.

Az “ébredésre” vagyunk programozva ilyenkor tavasszal, a fény áthatja testünket, lelkünket és eme tényezők kombinációjának hatására érezhetjük magunkban az élénkség kellemes állapotát.

Tartsuk meg ezt a jó érzést minél tovább!

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Így készítsd fel a kerted a tavaszra – Tavaszi nagytakarítás, a kertünkben is

Glück Viktória

Szeptember könnyedén – zajongo.blog.hu

InfoPont

Kevesebb mobilozás – több figyelem!

InfoPont

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben