InfoPont Ajánló Magazin
ÉletmódKiemelt tartalom

Miért éled fel a testünk, lelkünk tavasszal?

Ismerős az az érzés, amikor a hosszú fagyos borongós tél után a soron következő reggelen már úgy lépsz ki az utcára, hogy lágyan az arcodba fúj a langyos tavaszi szellő és érzed a napsütés illatát?
Remélem idén már mindenki átélte ezt a pillanatot és mosolyogva tudatosíthatjuk, hogy itt a tavasz.

Mi is történik ilyenkor a testünkkel?

Az emberek mindig is érzékenyek voltak az időjárásváltozásra, erre ős idők óta programozva vagyunk. Gondoljunk csak bele, hogy csak az elmúlt néhány száz évben lett szinte mindenki számára elérhető a fűtés, vagy akár nem is olyan rég a légkondicionáló, amelyek segítségével állandó szinten tudjuk tartani a kellemes hőérzetünket, viszont ez nem mindig volt így és csak a melegebb időjárás közeledtével járhatta át igazán az embert a szinte már eufórikus állapot.

Éghajlat változáskor az agy bizonyos részei aktiválódnak, valamint a napfény hatására a hormonális egyensúly megváltozik. Picit tudományosabban ez úgy néz ki, hogy amikor tavasszal a hosszabb nappaloknak köszönhetően több fény éri a szemünket, akkor a toboz mirigyünk reagál és jelzi az agynak, hogy itt az idő csökkenteni a melatonin termelést, amelyet az alvásért felelős hormonként is ismerhetünk. Eközben a szerotonin, a boldogságot serkentő hormonszint emelkedik a napfény hatására és eme két hormonális változás párosításának köszönhetjük a vidámabb, felszabadultabb életérzést tavasszal.

Nem csak a genetikánkban van kódolva a fény hatására történő változás, hanem a viselkedésünkben is fellelhetőek ezek az ösztönös változások, hiszen pszichológiai szempontból is erőteljesen reagálunk a fényre. Nem csoda, mivel sötétben a pihenésre, világosban az aktivitásra érzünk késztetést. Ezáltal a melegebb idő, a több fény és hosszabb nappalok következtében többet töltünk a szabadban, jó esetben a természetben, ami már önmagában nyugtató, örömteli hatással van az emberre.

Így van ez már amióta ember az ember, ezt a fajta felélénkülést láttuk már elődeinknél is, a genetikánk is az ébredésre van programozva tavasszal, de leginkább a fény az, ami áthatja ilyenkor testünket, lelkünket és eme tényezők kombinációjának hatására érezhetjük magunkban az élénkség kellemes állapotát.

 

http://zajongo.blog.hu/

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Barátom, a baktérium

InfoPont

Boldog akarsz lenni? Ülj ki a napra!

InfoPont

Van megoldás a stresszre?

InfoPont

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben