InfoPont Ajánló Magazin
Utazó

Szeretünk utazni, de félünk a repüléstől?

Így birkózunk meg a szorongásainkkal

Míg sokaknak kellemes izgalmat okoz a repülés és az előtte való várakozás, addig másoknak megkeseríti az életét az aviofóbia, azaz a repülésiszony. Honfitársaink 45%-a igyekszik valamilyen módon leküzdeni a repülés okozta stresszt, pl. alvással, alkohollal vagy gyógyszerrel. A nőknél jellemzőbb a repülés okozta stressz, mint a férfiaknál, és meglepő módon pont a fiatal felnőttek izgulnak leginkább egy-egy út előtt.

A magyarok többsége (55%) nem stresszel a repüléstől, de a válaszadók 45%-a kifejezetten keres olyan megoldásokat, amellyel oldhatja a repülés okozta stresszt – derül ki a Kiwi.com reprezentatív kutatásából. A válaszadók kb. negyede (26%) igyekszik szórakoztatni magát, hogy elterelje a figyelmét, minden 10. ember pedig megpróbál aludni. Közel 10% nyúl alkoholhoz vagy gyógyszerhez a szorongás leküzdésére: 6% pl. megiszik egy pohár bort, 3% pedig gyógyszert szed.

A nők kissé jobban izgulnak a repülés miatt

A nők 47, míg a férfiak 43%-a vallott úgy, hogy keres megoldásokat a repülés okozta stressz leküzdésére. Azok között, akik úgy érzik, hogy tenniük kell valamit, a legtöbben mindkét nemből a figyelemelterelés, maguk szórakoztatása (pl. filmezés, olvasás, beszélgetés, stb.) mellett teszik le a voksukat: a nők 66, a férfiak 53%-a vallott így. Vannak, akik egyszerűen át akarják aludni a repülést: a nők közül majdnem minden 5. (19%), míg a férfiak közel negyede (23%). Az alkohol és a gyógyszer bevetése a férfiaknál gyakoribb, mint a nőknél a repülés elleni izgalom leküzdésére: a nők 9, a férfiak 17%-a iszik meg pl. egy pohár bort, a gyógyszerszedés pedig a nők 6, a férfiak 7%-ára jellemző.

Ahogy idősödünk, úgy okoz egyre kevesebb stresszt a repülés

A Z generáció az egyetlen, amelynek többsége (56%) kifejezetten keres megoldásokat a repülés okozta stressz leküzdésére. A kor előrehaladtával egyre nyugodtabban viszonyulunk a repüléshez. Az Y generáció 53, az X generáció 60, míg a baby boomerek 73%-a egyáltalán nem izgul a repülés miatt.

*A kutatásról
A felmérés 1018 fő megkérdezésével készült 2021 decemberében, amely reprezentatív a magyarországi 18-59 éves okostelefonnal rendelkezőkre kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint. A kutatást a Kiwi.com megbízásából az Opinio Institue Kft. készítette.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Ez is érdekelhet:

Edd magad egészségesre! 5 tipp a tudatos tavaszi böjthöz

Glück Viktória

Valentin-napi tippek szingliknek

Glück Viktória

5+1 tipp: Így maradhat hosszú távon is megbízható a laptopod akksija

Glück Viktória

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben